Здравният министър се срещна с протестиращи и депутати от "Възраждане"

Здравният министър се срещна с протестиращи и депутати от Възраждане

Здравният министър се срещна с протестиращи и депутати от "Възраждане"

Здравният министър Асена Сербезова прие контактна група за преговори, излъчена от протестиращите днес пред парламента срещу "зеления сертификат"и включваща и депутати от организатора на протеста ПП "Възраждане". Преди това голяма част от протеста пред Народното събрание се премести пред сградата на министерството на здравеопазването и площада на църквата "Света Неделя", блокирайки движението в района. Този път протестиращите бяха мирни и и апелираха към полицаите, охраняващи министерството, да свалят шлемовете в знак на солидарност, а техни водачи призоваха ако бъдат забелязани "провокатори с камъни или с бутилки" сред множеството да се подават сигнали към полицията. 

„Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и аз съм против задължителната имунизация срещу COVID-19”, заяви Сербезова по време на срещата.

Никоя ваксина не предпазва на 100%. Действието на отделните ваксини е между 60 и 90, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но на останалите 70 на сто ваксините пазят от тежко протичане", подчерта тя и отново даде подробни разяснения за готвения нов противоепидемичен план. Основният критерии за въвеждане на мерки ще бъде заетостта на интензивните легла и недостигът на медицински персонал. „Това ще бъде ключово за нас. Системата не е блокирала, но тя на определени места и области се затруднява и затова понякога се налага да се спират плановите операции”, добави Асена Сербезова. Тя гарантира, че докато е на този пост няма да допусне ведомството да изготвя политики и решения под натиск или зависимости.

Протестът, организиран от партия "Възраждане", който започна в 12 часа на обяд, трябва да приключи в 18 часа. Около 13:30 ч. протестиращите се опитаха да щурмуват Народното събрание, дори успяха да пробият полицейския кордон и да удрят по вратите на централния вход на сградата. Опитът им да влязат вътре обаче не се осъществи.

Около 15:00 часа имаше повторен опит да се щурмува Народното събрание като демонстрантите се преместиха от парадния към страничния вход. Напрежението отново ескалира и протестиращите започнаха да блъскат униформените, успяха да пробият полицейския кордон, който се намира в градинката между сградата на НС и Софийския университет и на няколко места успяха да премахнат и металните ограждения. 

Осем са пострадалите при сблъсъците полицаи, според нова информация от МВР. Четирима от тях са с натъртвания в областта на ребрата. Двама имат болки в областта на ребрата и един в областта на корема. Един униформен е получил задух по време на притискането от тълпата.

Вътре в сградата на Народното събрание депутати от партия "Възраждане" се опитаха да освободят централния вход на парламента, за да влязат представители на протестиращите граждани. Зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин, който замества болният от Covid-19 Никола Минчев, обаче отказа те да бъдат допуснати в сградата. А Националната служба за охрана барикадира входовете на парламента отвътре с маси. 

"Ако ние продължаваме да налагаме нови ограничения, сертификати и дискриминационни мерки ще стигнем дотам, че ще съсипем тотално нашата икономика, ще станем още по-бедни", коментира депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев.

"Уважавам изключително много правото на протест на всички хора, но не разбирам защо хората трябва да влизат в парламента, като го разбият, при положение, че имат вътре депутати и те могат да изкажат тяхната гледна точка", каза Ивайло Мирчев от ДБ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ