Зеленски подписа закон за конфискация на руска собственост в Украйна

Зеленски подписа закон за конфискация на руска собственост в Украйна

Зеленски подписа закон за конфискация на руска собственост в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за конфискация на имущество на Русия и руски жители в Украйна, съобщава Върховната рада, цитирана от агенция „Укринформ“.

Законът определя правното основание за отнемане на права на собственост на Руската федерация като държава, започнала война срещу Украйна и нейните жители. Според закона насилственото отнемане на правата на собственост на Русия и нейните граждани в Украйна ще се извършва без никаква компенсация.

На 3 март украинският парламент прие закон, предвиждащ национализация на руската собственост в Украйна. Това се случи, след като на 24 февруари руският президент Владимир Путин даде начало на инвазията в страната.

В Украйна бе въведено военно положение и бе обявена обща мобилизация.

Днес в свое видео обръщение към нацията Зеленски каза, че руските войски са създали хуманитарна катастрофа в Украйна. Той съобщи, че по организираните вчера хуманитарни коридори са евакуирани 60 хил. души.

Президентът каза, че в следващите дни лидерите на ЕС ще обсъдят войната в Украйна и нейната заявка за членство в блока. „Очакваме силна подкрепа. Защото ще е справедливо, реално, човешко, европейско“, обяви Зеленски.

 

 

„Знаем точно каква е позицията на всеки лидер. Знаем кой застава зад нас и кой мисли, че ЕС е само счетоводство, печалби, разходи и нищо повече“, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ