Опозиционерът Зоран Миланович спечели президентския пост в Хърватия

Опозиционерът Зоран Миланович спечели президентския пост в Хърватия

Опозиционерът Зоран Миланович спечели президентския пост в Хърватия

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер Зоран Миланович бе избран за президент на Хърватия, като победи досегашната президентка Колинда Грабар-Китарович с точно 104 901 гласа. Това показват резултатите от преброени 100% от бюлетините, информира БТА.

Социалдемократът Миланович получава 52,67 на сто /1 034 389 гласа/ срещу 47,33 на сто /929 488 гласа/ за Колинда Грабар-Китарович от управляващата партия Хърватска демократична общност.

Избирателната активност по време на вота е била 55 на сто. Резултатите са удар по управляващите консерватори в момент, в който Хърватия пое за шест месеца ротационното председателство на Европейския съюз. Вотът е тест и за нагласите преди парламентарните избори, насрочени за по-късно тази година, отбелязва АП.

Миланович благодари на поддръжниците си и на доброволците, подпомогнали кампанията му.

„Благодаря на всички доброволци, на всички вас, които ме подкрепяхте през последните шест месеца. Хора, благодаря ви“, написа във Фейсбук Миланович.

В Хърватия президентът има предимно церемониални функции, защото не може да налага вето на закони. Президентът обаче има влияние върху външната политика, отбраната и сигурността. 

 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ