Зоран Заев е новият премиер на Македония

Зоран Заев е новият премиер на Македония

Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев бе избран от македонския парламент за нов премиер на страната, предава БГНЕС. 
За него гласуваха и двете албански формации - ДСИ на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села.

За кабинета на Заев гласуваха 62-ма депутати. Против бяха 44-ма депутати,  5-ма се въздържаха, 9-има от 120-членния парламент отсъстваха.

Очаква се изборът на новото правителство да спре тежката политическа криза, в която изпадна от началото на 2015 г.

По време политическия сблъсък Заев обвиняваше режима на Груевски в масово подслушване, нарушаване на законите и грандиозни корупционни скандали.

Груевски пък обвиняваше Заев, че иска да извърши преврат с помощта на чужди служби.

Партиите постигнаха съгласие за провеждане на предсрочни избори, които бяха отложени на два пъти миналата година и в крайна сметка се състояха на 11 декември 2016 г.

ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 мандата, СДСМ - 49, ДСИ - 10, Движението "Беса" -5, Албанският алианс - 3 и ДПА - 2 мандата. Груевски обаче не успя да състави кабинет, върна мандата в край на януари на президента Георге Иванов. В продължение на няколко месеци Иванов отказваше да връчи мандат на Заев за съставяне на кабинет поради опасност от "изпълнение на чужда албанска платформа". Учредяването и избора на нов председател на парламента бе напълно блокирано от процедурни хватки на ВМРО-ДПМНЕ до 27 април. 
След избора на Талат Джафери от ДСИ за председател на парламента демонстранти нахлуха в парламента. Пострадаха над 100 души, включително Зоран Заев.

Иванов все пак връчи мандата на Заев, след като той подписа декларация, че ще спазва целостта и Конституцията на Република Македония.

При представянето на управленската програма пред депутатите Заев заяви, че "новото македонско правителство ще се фокусира върху три теми – икономика, стабилни професионални институции, справедливост за всички и пълна интеграция на Република Македония в ЕС и НАТО".

В новия кабинет ще има 15 министерски места и 6-има министри без ресор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ