Полски институт класифицира котките като "инвазивен чуждоземен вид"

Полски институт класифицира котките като инвазивен чуждоземен вид

Полски институт класифицира котките като "инвазивен чуждоземен вид"

Уважаван полски научен институт класифицира домашните котки като „инвазивен чуждоземен вид“, заради вредата, която причиняват на птиците и други диви животни, съобщават от Асошиейтед Прес.

Някои притежатели на домашните любимци реагираха емоционално на това решение и поискаха обяснение.

Войчех Соларш, биолог в държавната Полска академия на науките, се оказа неподготвен за обществен отговор, след като е регистрира „Felis Catus“, научното наименование за обикновена домашна котка, в националната база данни, управлявана от Института за защита на природата, част от Полската академия на науките.

Базата данни има вече регистрирани 1786 други вида, без да е имало недоволство, разкри Соларш. Фурорът, предизвикан от инвазивен чуждоземен вид  № 1787, може и да е дошъл от статии, които създават погрешното впечатление, че институтът призовава дивите и други котки да бъдат подложени на евтаназия ,казва той.

Соларш цитира нарастващия научен консенсус, че домашните котки имат вредно въздействие върху биоразнообразието предвид броя на птиците и бозайниците, които ловуват и убиват.

Критериите за включване на домашната котка сред чуждоземни инвазивни видове „са изпълнени на 100% от котката“, обяснява Соларш.

В телевизионно предаване, излъчено миналата седмица от независимия телевизионен оператор TVN, биологът се изправи срещу ветеринарен лекар, който оспори заключението на относно опасностите, които представляват котките за дивата природа.

Дорота Шуминска, автор на книгата „Щастливата котка“, посочи други причини за намаляването на биоразнообразието, включително замърсяването на околната среда и фасадите на градските сгради, които могат да убият птици по време на полет.

„Попитайте дали човекът е в списъка на неинвазивните чуждоземни видове“, каза Шуминска, твърдейки, че на котките несправедливо се приписва твърде много вина.

Соларш отвърна, че котките убиват около 140 милиона птици в Полша всяка година.

По-рано този месец институтът на Полската академия публикува на уебсайта си статия, в която се опитва да изясни позицията си. Институтът подчерта, че е „против всякаква жестокост към животните“.

Що се отнася до категоризирането на котките като „чуждоземни“, институтът отбелязва, че „Felis catus“ е опитомен вероятно преди около 10 000 години в люлката на цивилизациите в древния Близък изток, което прави вида чужд за Европа от строго научна гледна точка изглед.

Институтът също така подчерта, че всичко, което препоръчва, е собствениците на котки да ограничат времето, което техните домашни любимци прекарват на открито по време на размножителния сезон на птиците.

„Имам куче, но нямам нищо против котките,“ сподели Соларш.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
С мъдър подход към емоциите
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи