Перфектното ръкостискане

Перфектното ръкостискане

Перфектното ръкостискане

Ръкостискането остава водещ аспект от първото впечатление. Както знаем, то не трябва да бъде твърде силно или прекалено слабо. Съчетава се с поглед в очите и усмивка - такова е началото на добрата комуникация след запознанство. По-рано специалисти създадоха специално ръководство за перфектно ръкостискане.

Учени от Университета в Манчестър, Англия, обърнаха внимание на този елемент от невербалната комуникация, за да препоръчат как точно да се прави.

Те откриха, че най-големите проблеми за доброто ръкостискане са: потните длани, омекналите китки, прекалено силното стискане и липсата на контакт с очи, съобщи агенция "Франс прес".

Затова Джофри Бийти, ръководител на психологическите изследвания в университета, е създал математическа формула. Тя включва 12 променливи, които имат за цел да предадат усещането за доверие и уважение към събеседника. Сред тях се включва силата, контакта с очите и температурата на ръцете.

"Човешкото ръкостискане е един от най-важните елементи при създаването на първоначално впечатление и се използва като източник на информация, за да си сформираме мнение за друг човек", подчертава Бийти. С изненада ученият добави, че до момента преди да бъде представено неговото, не е имало ръководство, показващо на хората как да извършват ръкостискането.

Ето какво гласи наръчникът му:

- Използвайте дясната ръка.

- Приложете пълен хват, но не прекалено силен.

- Дланта трябва да е студена и суха.

- Направете около 3 разтърсвания, със средна сила, като задържате не повече от 2 до 3 секунди.

- През цялото време трябва да се поддържа контакт с очите и добра, естествена усмивка, комбинирани с подходящо гласово изявление. Гласът също е много важен!

Гласът командва емоциите ни

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ