Затварят училищата в София, започва масова дезинфекция на контейнери, ромски квартали, подлези и улици

Затварят училищата в София, започва масова дезинфекция на контейнери, ромски квартали, подлези и улици

Затварят училищата в София, започва масова дезинфекция на контейнери, ромски квартали, подлези и улици

Столична община въвежда допълнителни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса COVID-19, съобщи кметът Йорданка Фандъкова след заседание на Оперативния щаб.

"Подкрепям всички възможно най-строги мерки. Важно е да разберем, че трябва да сме спокойни и дисциплинирани. Аз предложих на щаба и той прие няколко мерки", обясни тя.

Те са:

1. Затваряне на училищата на територията на Столична община за срок от 1 седмица от понеделник. Това на практика означава продължаване на грипната ваканция. Ще се провеждат онлайн обучения според възможностите.

2. Затваряне на публични места, като театри, кина, детски клубове, всякакъв вид клубове, за да може да се ограничи максимално събирането на хора. Ще се затворят и пенсионерските клубове.

"Възложих да се разшири дейността на общинското предприятие, което доставя храна и лекарства по домовете на самотно живеещите възрастни хора. В момента се доставя храна на около 1500 души в София. Ще се включат и доброволци от доброволното сдружение към СО", обясни Фандъкова.

3. Затваряне на всички периодични временни пазари. "Ще затворят пазарите в Малашевци, Подуене, този на Националния стадион и изобщо всички места, на които се струпват хора", заяви столичният кмет.

4. Максимално използване на възможностите за дистанционна работа. "Възложила съм на всички регионални кметове да направят строга организация, така че да не се струпват много хора", каза Фандъкова. "По никакъв начин това не трябва да пречи на работата на СО и районните администрации".

5. Организиране на разяснителна кампания и организиране на дезинфекция на места, на които се събират много хора по ромските квартали. "Продължават се засилените мерки за почистване на всички пространства и институции, за които отговаряме. Ще се мият и контейнерите и подлезите. Когато времето позволява, ще се мият и улиците".

Тя обясни още, че вече има специална страница в сайта на СО, където всички граждани могат да се информират от надеждни източници, за да могат хората на едно място да се запознават с текущия ход на развитие.

По предложение на кмета на столицата е въведена възможността да се налагат санкции върху хора, които са под домашна карантина и не я спазват. "Дисциплината и указанията на лекарите са изключително важни", беше категорична Фандъкова.

По думите ѝ към момента детските градини няма да се затварят. "Ще се запази режим със засилен контрол на входа. При необходимост могат да се засилят мерките и да затворим детските градини".

"Освен това, днес проведох среща с директорите на по-голямата част от болниците в София. Заявиха своето желание да се включат в тази задача. Разбира се, според възможностите. Няколко въпроса бяха разгледани. Най-важният е осигуряване на финансирането на всички отделения и болници, които имат грижата за хората, болни от COVID-19. Нашата задача е да гарантираме безопасността на лекарите. По отношение на Втора градска болница, имаме пълната готовност да подкрепим финансово болницата, така че тя да функционира спокойно", каза в заключение столичният кмет.

Срокът на мерките първоначално е 7 дни.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ