Спорт

Австралия смята Джокович за "заплаха за обществения ред"

Австралия смята Джокович за "заплаха за обществения ред"

Австралийските власти смятат присъствието на тенисиста Новак Джокович в страната за заплаха за обществения ред поради негативното му отношение към ваксинацията срещу коронавирус и санитарните ограничения, наложени на фона на пандемията от КОВИД-19. Това се съобщава в документи, публикувани в събота от федералния окръжен съд в Мелбърн като част от изслушването по делото за повторната отмяна на визата на Джокович, съобщава ТАСС.

По-рано днес тенисистът беше задържан от австралийските власти преди утрешното изслушване в съда, насрочено за 9:30 часа сутринта местно време (0:30 часа българско). Джокович може да остане в страната, докато съдебните власти не се произнесат по законосъобразността на решението на министъра да анулира визата му. Откритото първенство на Австралия по тенис започва в понеделник, а Джокович е поставен под номер 1 в схемата.

В придружаващите документи, представени в съда от австралийския министър на имиграцията Алекс Хоук се отбеляза, че присъствието на спортиста в страната би представлявало "заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред", тъй като Джокович многократно "публично е заявявал нежеланието си да бъде ваксиниран и е показал явно пренебрегване на основните правила за поведение по време на пандемията от КОВИД-19, като изолиране след положителен резултат от тест".

"Като се има предвид високата позиция на Новак Джокович, както и ролята му на модел за подражание в спортната и по-широката общност, неговото продължаващо присъствие в Австралия би могло да насърчи подобно поведение в страната", посочва Хоук. Министърът отбеляза, че с подобен пример за безнаказаност на сръбския тенисист може да повлияе на другите, като ги насърчи "да игнорират правилата и да не спазват изискването за задължителна изолация в случай на заразяване".

"Освен това вярвам, че присъствието на Джокович в Австралия може да доведе до засилване на влиянието на групите против ваксинацията, което от своя страна ще провокира граждански вълнения и безпорядък", добави той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ