Австралия смята Джокович за "заплаха за обществения ред"

Австралия смята Джокович за заплаха за обществения ред

Австралия смята Джокович за "заплаха за обществения ред"

Австралийските власти смятат присъствието на тенисиста Новак Джокович в страната за заплаха за обществения ред поради негативното му отношение към ваксинацията срещу коронавирус и санитарните ограничения, наложени на фона на пандемията от КОВИД-19. Това се съобщава в документи, публикувани в събота от федералния окръжен съд в Мелбърн като част от изслушването по делото за повторната отмяна на визата на Джокович, съобщава ТАСС.

По-рано днес тенисистът беше задържан от австралийските власти преди утрешното изслушване в съда, насрочено за 9:30 часа сутринта местно време (0:30 часа българско). Джокович може да остане в страната, докато съдебните власти не се произнесат по законосъобразността на решението на министъра да анулира визата му. Откритото първенство на Австралия по тенис започва в понеделник, а Джокович е поставен под номер 1 в схемата.

В придружаващите документи, представени в съда от австралийския министър на имиграцията Алекс Хоук се отбеляза, че присъствието на спортиста в страната би представлявало "заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред", тъй като Джокович многократно "публично е заявявал нежеланието си да бъде ваксиниран и е показал явно пренебрегване на основните правила за поведение по време на пандемията от КОВИД-19, като изолиране след положителен резултат от тест".

"Като се има предвид високата позиция на Новак Джокович, както и ролята му на модел за подражание в спортната и по-широката общност, неговото продължаващо присъствие в Австралия би могло да насърчи подобно поведение в страната", посочва Хоук. Министърът отбеляза, че с подобен пример за безнаказаност на сръбския тенисист може да повлияе на другите, като ги насърчи "да игнорират правилата и да не спазват изискването за задължителна изолация в случай на заразяване".

"Освен това вярвам, че присъствието на Джокович в Австралия може да доведе до засилване на влиянието на групите против ваксинацията, което от своя страна ще провокира граждански вълнения и безпорядък", добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ