Борис Джонсън осъди расистките обиди срещу отбора на Англия

Борис Джонсън осъди расистките обиди срещу отбора на Англия

Борис Джонсън осъди расистките обиди срещу отбора на Англия

Борис Джонсън осъди обидите на расистка основа в социалните мрежи, насочени срещу футболистите на националния отбор на Англия след загубата му на Европейското първенство по футбол.

Тъмнокожите играчи на „Трите лъва“ Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака са били подложени на „отвратителна“ онлайн злоупотреба, след като пропуснаха дузпи срещу Италия, в резултат на което тимът на Роберто Манчини стана европейски шампион.

„Този отбор на Англия заслужава да бъде възхваляван като герой, а не да бъде расово насилват в социалните медии“, коментира британският премиер в социалната мрежа Twitter. „Отговорниците за тази ужасяваща злоупотреба трябва да се срамуват от себе си“, допълни още той.

Стигна се до полицейско разследване и широко осъждане на коментарите, включително от министри и кралски особи, сред които внука на кралица Елизабет II, принц Уилям, който е президент на Футболната асоциация. „Тотално неприемливо е играчите да търпят това отвратително поведение“, написа принцът в Twitter.

Отборът на Англия подчертаваше позицията си по въпроса за расизма по време на целия турнир, коленичейки преди всеки мач. Някои фенове обаче са против жеста, а критиците го разглеждат като нежелано политизиране на спорта и израз на съчувствие и симпатия към крайно лявата политика, пише „Ройтерс“.

Снощи Англия се изправи срещу Италия във финалния мач от Европейското първенство по футбол, което бе отложено с година заради пандемията от COVID-19. Двубоят завърши с 1-1 в редовното време, а впоследствие се стигна и до дузпи, които бяха спечелени от Италия след решаващо спасяване от 22-годишния вратар на „адзурите“ Джанлуиджи Донарума.

[[{"fid":"376894","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2023,"width":3035,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Английският нападател Маркъс Рашфорд след неуспешния удар във вратата на италианския вратар Джанлуиджи Донарума. /Getty Images

Преди дни УЕФА глоби с 25 хил. паунда английския тим заради неспортсменско поведение на поддръжниците му, след като по време на полуфинала срещу Дания фен освети със зелен лазер лицето на датския вратар Каспер Шмайхел, докато капитанът на „Трите лъва“, Хари Кейн, изпълняваше дузпа, която се оказа решаваща за крайния резултат от мача.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ