До 12 000 зрители ще бъдат допуснати до трибуните за финала на Купата на България

До 12 000 зрители ще бъдат допуснати до трибуните за финала на Купата на България

До 12 000 зрители ще бъдат допуснати до трибуните за финала на Купата на България

12 000 зрители ще бъдат допуснати до трибуните на националния стадион "Васил Левски" за финала за Купата на България по футбол между ЦСКА и
"Локомотив" Пловдив. Това обявиха на брифинг министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Изискванията ще бъдат зрителите да бъдат разположени през седалка и през ред, за да може да се спазят всички противоeпидемични мерки и да не се застрашава здравето на хората. 

"В момента заповед, издадена от министъра на спорта и одобрена след одобрението на министъра на здравеопазването, изисква всеки месец до 3-то число да бъдат представени пред медкомисия за всички участници в шампионата", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев. По думите му тази мярка остава до приключване на извънредната епидемична ситуация в страната.

Припомняме, че мерките за броя на зрителите по трибуните се смени няколко пъти. Първо беше обявено, че стадионите могат да бъдат заети на 30% от капацитета, последва увеличение - на до 50%, и последно бе обявено, че на футболни мачове може да присъстват до 1000 човека на сектор. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че, предвид неспазването на мерките за социална дистанция, не е изключено да бъде забранен достъпът на феновете до трибуните. 

"Преди всеки мач, те трябва да гарантират с подписа си, че участващите в срещата са в пълно здраве и в невъзможност да заразят и да представляват заплаха за останалите състезатели. При диагностициране на случай с коронавирус от състезател, футболист на даден отбор, същият се отстранява временно от отбора и към него се прилагат предвидените наредбите заповеди и противоепидемични мерки. За останалите състезатели на отбора, треньори, длъжностни лица, се провежда PCR тест, който трябва да бъде по изискванията два пъти в рамките на три дни. В периода между двата PCR теста, които трябва да бъдат проведени, отговорност и гаранция за здравето на футболистите ще носят клубните лекари", каза още спортният министър.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че на този етап не се очаква затягане на противоепидемичните мерки. И прогнозира, че през следващите дни ще има намаление на случаите на коронавирус у нас. 

Ананиев уточни, че след срещата при министър-председателя е изпратил писмо до ръководството на БФС и до министър Кралев с конкретни указания по отношение организацията и спазването на противоепидемичните мерки преди по време и след футболни състезания с оглед да се опази здравето и сигурността на хората, които са на стадиона. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ