Допинг в руската спортна делегация отложи награждаване на Пекин 2022?

Допинг в руската спортна делегация отложи награждаване на Пекин 2022?

Допинг в руската спортна делегация отложи награждаване на Пекин 2022?

Антидопингова проба на 15-годишната сензация във фигурното пързаляне на руския олимпийски комитет, Камила Валиева, е причината за отлагането на церемонията по награждаване в отборното състезание по фигурно пързаляне на Пекин 2022. Това твърди порталът Inside the Games, който следи провеждането на Олимпийските игри.

Четирима от фигуристите в отбора на Руския олимпийски комитет не са били на планираните си тренировки в сряда. Валиева, която е шампионка на Европа и на Русия, също е сред тях.

Към момента участието ѝ продължава, а това потвърди говорителят на Руската федерация по фигурно пързаляне, Олга Ермолина. „Очакваме официалните изявления на Международния олимпийски комитет“, каза тя, цитирана от ТАСС.

Международната агенция за тестване, която се занимава с допинг тестовете на Олимпиадата, обяви, че е наясно с информацията, която се разпространява за отложеното награждаване на медалистите от отборното фигурно пързаляне. Вчера на уебсайта на агенцията бе публикувана информация за позитивен допинг тест на алпийския скиор Савех Шемшаки от Иран, който е бил временно отстранен до разрешаване на въпроса.

До момента няма подробна информация от Международния олимпийски комитет по темата. Такава липсва и на страницата на Пекин 2022.

Източници на руското издание „РБК Спорт“ твърдят, че допинг тестът на Валиева е дал положителен резултат, но пробата е взета още през декември.

Награждаването беше отложено

Вчера говорителят на Международния олимпийски комитет, Марк Адамс, обяви на брифинг, че церемонията по награждаването на победителите е отложена заради „правни консултации“. Руският олимпийски комитет извоюва злато след представянето на Валиева, която направи четворен скок и стана първата жена на Олимпиада с подобно постижение. САЩ останаха на второ място, а бронза спечели Япония. Спортистите трябваше да получат медалите си в началото на седмицата.

Цитиран от CNN, Адамс обясни, че се изисква „правна консултация с Международната федерация по кънки“ заради възникнал проблем. На въпрос дали това ще се случи, преди атлетите да напуснат Пекин, Адамс каза, че се прави „абсолютно всичко“ за разрешаване на ситуацията възможно най-скоро, тъй като са замесени спортисти, спечелили медали.

В момента руските спортисти се състезават под флаг на Руския олимпийски комитет вместо този на собствената си държава заради разкрита мащабна допинг програма от периода 2011-2015 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ