Евро 2024 в цифри и факти

Евро 2024 в цифри и факти

Евро 2024 в цифри и факти

Европейското по футбол започва днес с мач между домакина Германия и Шотландия от 22 ч. на стадиона в Мюнхен. Първенството е точно месец и в него ще се включат общо 24 отбора.
На старта, какво трябва да знаете за Евро 2024? 

Формат

В турнира ще участват 24 национални отбора. На първия етап те са разделени в шест групи, в които всеки играе по веднъж срещу всеки. Отборите, класирали се на първо и второ място, гарантирано минават в следващата фаза. От шестте отбора, класирани на трето място, първите четири ще продължат към етапа на плейофите на базата на допълнителни показатели.

Груповата фаза ще продължи от 14 до 26 юни. Опитът от  последните два евротурнири показва, че за влизане в плейофите отборите винаги са се нуждаели от четири точки, а понякога до втория етап са стигали и отбори с три точки.

16 национални отбора ще участват в елиминациите, които ще започнат на 29 юни. На всеки етап - от 1/8-финалите до финалната среща - двубоите ще се състоят от по един мач. Финалният мач на Европейското първенство ще се проведе на 14 юли на берлинския стадион „Олимпиащадион“.

Терени и домакини

Турнирът ще се проведе в десет германски града. Откриващият мач ще се играе в Мюнхен, а Берлин, Хамбург, Гелзенкирхен, Дортмунд, Дюселдорф, Кьолн, Лайпциг, Франкфурт на Майн и Щутгарт също ще бъдат домакини на мачовете. Във всеки град ще бъдат създадени специални фен зони, където феновете ще могат да гледат предавания на живо на мачовете.

Германия е домакин на Европейското първенство по футбол за втори път. Първият път е през 1988 г. Тогава домакините загубиха на полуфинала, а на финала отборът на Нидерландия победи отбора на СССР с 2:0. Страната е била домакин и на две световни първенства по футбол (1974 г., 2006 г.).

На първото от тях отборът на ФРГ побеждава, а на второто печели бронзови медали.

Всички стадиони на предстоящото Евро 2024, с изключение на Merkur Spiel-Arena в Дюселдорф, са били домакини на Световната купа през 2006 г.

Арена Мюнхен се отличава с уникалното постижение да бъде домакин на второ поредно европейско първенство. През 2021 г. континенталният шампионат се проведе в 11 европейски града заради продължаващата пандемия от ковид, като Мюнхен беше единственият домакин на среща от Германия.

Арена Мюнхен. Снимка: Getty Images

Какво ново

  • В навечерието на Евро 2024 УЕФА разшири заявките на отборите от 23 на 26 играчи. Преди това старши треньорите два пъти са имали право да повикат 26 играчи за голям международен турнир: на Евро 2020 това се дължеше на последиците от пандемията, а на Световното първенство по футбол през 2022 г. - на факта, че турнирът се провеждаше в средата на натоварения клубен сезон. УЕФА планираше да се върне към намалените заявки, но в крайна сметка се спря на друго решение.
  • Направени са промени и в правилата за комуникация между играчите и съдиите. Само капитанът ще може да се обръща към съдията, ако иска да обсъди решение, обясни Роберто Розети, председател на съдийската комисия на УЕФА. Капитанът трябва да се увери, че съотборниците му не обграждат съдията. Всеки играч, който се приближи до съдията, за да покаже несъгласие с неговите решения или неуважение, ще получи „жълт картон“. Когато капитанът е вратар, ще бъде определен посредник сред полевите играчи, който да взаимодейства със съдията.
  • Официалната топка на Европейското първенство се нарича Fussballliebe (в превод от немски „любов към футбола“). „Умната топка“ на Adidas е оборудвана с чип, който позволява да се проследи точното ѝ положение.  Събираните по този начин данни ще се комбинират със снимки от специални камери, в резултат на което ще се формира 3D модел, създаден с помощта на изкуствен интелект. Нововъведението ще помогне на съдиите да вземат по-бързи и по-точни решения в ситуации на възможна игра с ръка и да контролират по-добре кога топката напуска терена. Благодарение на тези технологии полуавтоматичната система за засичане на нарушения ще бъде използвана за първи път на Еврото. Преди това тя беше използвана на Световното първенство по футбол в Катар и в мачовете за Европейската купа. Всяка арена на Евро 2024 разполага с 12 камери, които могат да определят точната позиция на играчите. Вграденият в топката сензор ще може да изчислява с точност момента на контакта.

"Умната топка на първенството". Снимка: Getty Images

Фаворити и аутсайдери

Петте най-големи фаворита за Европейското първенство според аналитичното звено на Opta са Англия (19,9%), Франция (19,1%), Германия (12,4%), Испания (9,6%) и Португалия (9,2%). Шансовете на действащите европейски шампиони - италианците - да защитят титлата се оценяват по-скромно: 5%. Приблизително същата е прогнозата и за още два отбора - Белгия и Нидерландия. Отборите на Дания и Хърватия получават около 2 %.

Сред аутсайдерите Opta посочва дебютантите в турнира, националния отбор на Грузия, както и отборите на Албания, Словакия, Словения и Румъния (вероятността всеки от тях да спечели титлата е до 0,5%, а вероятността да премине в следваща фаза е под 20%). Бюрото дава 1% за успеха на втория отбор дебютант - Сърбия.

Разходи и награден фонд

Общите разходи на федералното правителство, германските провинции и градове за организирането на Евро 2024 възлизат на около 650 милиона евро, според проучване на телевизионния канал ZDF и Der Spiegel. Сумата е скромна: Евро 2016 струваше на Франция около 3 млрд. евро, Евро 2012 струваше на Полша и Украйна няколко пъти повече.

Причината за относително икономичните разходи е, че Германия вече разполагаше с всичко необходимо: за турнира не беше построен нито един нов стадион. В половината от градовете на Евро-2024 често се провеждат международни мачове, така че съпътстващата инфраструктура (хотели, заведения за хранене, гари и летища) е на високо ниво. Световното първенство по футбол през 2006 г. също помогна, като инвестициите достигнаха около 5 млрд. евро.

Наградният фонд ще бъде 331 млн. евро, колкото и на Евро 2020. Независимо от резултатите на националните отбори, футболните федерации на участващите държави ще получат по 9,25 млн. евро. Шампионът може да получи 28,25 млн. евро в най-добрия случай. За целта той трябва да спечели всички мачове от груповата фаза. За победи в груповата фаза се полагат 1 млн. евро, за равенство - 500 хил. евро. Достигане до 1/8-финалите носи още 1,5 млн. евро, на четвъртфиналите - 2,5 млн. евро, на полуфиналите - 4 млн. евро. Финалистът има право на допълнителни 5 млн. евро, а победителят на още 8 млн. евро.

Символите на Евро 2024

Талисманът на Европейското първенство е плюшено мече на име Алберт (Albärt, името е заигравка с немската дума Bär - „мечка“). За първи път той се появява публично в края на май на приятелския мач между Германия и Колумбия като още преди мача Алберт посети ученици от началното училище.

Талисманът Алберт. Снимка: Getty Images

Официалната песен на Евро 2024 е „Fire“, записана от американската поп-рок група OneRepublic, германската певица Leony и италианското продуцентско трио Meduza. Освен това УЕФА публикува плейлиста за турнира, която включва официални песни от предишни световни и европейски първенства, популярни композиции на ABBA, Queen, Oasis, Blur и други изпълнители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ