Създадоха специален факел от сурова стомана за олимпийските игри в Париж

Създадоха специален факел от сурова стомана за олимпийските игри в Париж

Създадоха специален факел от сурова стомана за олимпийските игри в Париж

Необходими са само четири коли от депата за скрап или стоманата от около 50 перални машини за производството на 2000 факела, необходими за Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж 2024, но процесът изисква специфични умения.

Шест тона стомана бяха разтопени от производствената корпорация  ArcelorMittal, официален партньор на Париж 2024, преди да бъдат оформени в 0,7-милиметрови плочи, които бяха изпратени до фабриката в Нормандия на френската компания за сребърни прибори Guy Degrenne, съобщи Ройтерс.

Там той се изрязва с лазер, заварява се и се сглобява от няколко дузини работници, които приключиха изработването им в края на януари, отбелязвайки края на деветмесечен процес.

"Малко прилича на моето бебе, нашето бебе", каза Делфин Мулен, директор на Париж 2024, пред "Ройтерс" сред звуците на метал, който се реже, огъва, полира и пръска микрочастици от стомана.

Резултатът е тънък факел, който представлява Средиземно море и океаните, които пренесоха олимпийския огън от Гърция и до френските територии.

"Искахме да бъде уникален. Можете да видите, че е различен от обикновената форма на олимпийския факел", добави Мулен.

Факелът, който е висок 70 сантиметра и тежи 1,5 килограма, е водоустойчив и ветроустойчив, тъй като е проектиран така, че пламъкът да може да издържи на постоянен вятър от 20 км/ч и пориви от 60 км/ч.

"Той също така премина през специален тест, като издържа на падане от три метра височина ", каза Франк Василевски от "ArcelorMittal", ръководител на проекта.

"Изисква се толкова много внимание към детайлите, първо, за да се направи перфектната стомана. Не се използва един и същ вид , за да се направят релси и да се изработи този факел", коментира президентът на  ArcelorMittal Ерик Нидзиела.

Около 1500 броя ще бъдат използвани за щафетата за олимпийските игри, а останалите 500 - за параолимпиадата. Ще има 11 хиляди факелоносци, които да донесат пламъка до крайната му дестинация в Париж, което означава, че един и същ факел ще бъде носен от почти 10 различни души.

Организаторите на Игрите в Париж 2024 и ArcelorMittal мълчат относно бюджета за производството, отказвайки да дадат оценка на общите разходи.

Игрите в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август, а Параолимпиадата е от 28 август до 8 септември, припомня Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ