И Австралия обяви дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

И Австралия обяви дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

И Австралия обяви дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

Австралия следва примера на САЩ и няма да изпрати официални служители да присъстват на Олимпийските игри в Пекин догодина, задълбавайки в заформящия се дипломатически бойкот.

Премиерът Скот Морисън каза пред репортери, че решението „не е изненадващо“, имайки предвид влошаването на отношенията между Канбера и Пекин, пише „Гардиън“.

Австралийските спортисти обаче ще имат право да участват в състезанието. „Австралия е страхотна спортна нация и аз много разделям въпросите за спорта и тези други политически въпроси“, каза Морисън.

Той допълни, че иска дългогодишното напрежение между Австралия и Китай да приключи, но каза, че правителството не възнамерява „да се отдръпва от силната позиция, която имахме, отстоявайки интереса на Австралия“.

При обявяването на бойкота премиерът изтъкна нарушенията на човешките права в Синдзян като един от факторите, които страната му „последователно повдига“. В отговор на въпрос дали очаква ответен удар от Пекин Морисън поясни, че всякакви репресии ще са „напълно неприемливи и няма да има никакви основания за това“.

Морисън поясни, че Австралия остава отворена за диалог.

По-рано тази седмица администрацията на американския президент Джо Байдън също обяви, че ще бойкотира Олимпиадата, като не изпрати своя делегация. В отговор от Китай призоваха спортният форум да не се политизира.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ