И Япония върви към бойкот на Олимпиадата в Пекин

И Япония върви към бойкот на Олимпиадата в Пекин

И Япония върви към бойкот на Олимпиадата в Пекин

Японският премиер обяви, че няма да присъства на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин догодина, но все още не е ясно дали страната му ще се присъедини към дипломатическия бойкот срещу спортния форум.

По време на изказване в парламента днес Фумио Кишида коментира, че няма планове да се включи в церемонията и не изясни дали Япония ще изпрати официални лица на събитието, пише „Гардиън“.

Кишида каза само, че ще вземе решение, вероятно до края на годината, въз основа на „националния интерес на Япония“, докато от публикации в медиите става ясно, че министри и политици вероятно ще пропуснат Олимпиадата.

Китай вече изрази недоволство от решенията на САЩ, Великобритания, Канада и Австралия да бойкотират Игрите, като не изпратят свои делегации от официални лица и политици. Държавите обаче не налагат ограничения на спортистите си и те могат да участват в състезанията.

Като причина за решението си те изтъкват, че протестират срещу нарушаването на човешките права в Китай, включително отношението към уйгурските мюсюлмани в провинция Синдзян, репресиите срещу демокрацията и свободите в Хонконг и натиска срещу Тибет.

Това постави Япония, ключов съюзник на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион, в трудна позиция по-малко от два месеца преди откриването. Страната има и дълбоки икономически връзки с Китай, нейния най-голям търговски партньор, и няма да иска да изглежда сякаш пренебрегва Пекин преди 50-ата годишнина от нормализирането на дипломатическите отношения между двете държави.

Освен това китайските власти на свой ред подкрепиха решението за провеждане на Летните олимпийски игри в Токио тази година на фона на широката обществена съпротива заради разпространението на коронавируса.

Вече има страни и на противоположната позиция – тази седмица южнокорейският президент Мун Дже-ин каза, че страната му няма да участва в бойкота и описа Олимпийските игри, които ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 г., като „положителни“ за отношенията между Сеул и Пекин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ