Кой е Килиан Мбапе - голямата звезда на Мондиал 2018

Снимка: Guliver / Getty Images

Франция ликува след като снощи се класира за финала на Световното първенство по футбол с победа над Белгия с 1:0. Единственото попадение вкара Самуел Умтити в 51-та минута.

Една от звездите на вечерта обаче бе Килиан Мбапе. "Ако не сте знаели кой е Мбапе преди Мондиал 2018, вероятно вече знаете", коментира в статия, посветена на него, "Уолстрийт джърнъл".

Мбапе е един от водещите футболни таланти в света, на които се възлагат най-големи надежди.

И така, ето кой всъщност е той:

Мбапе е на 19 години, френски нападател, настоящ играч на Пари Сен Жермен. Считан е за един от най-големите таланти в световния футбол. Бащата му е футболен треньор, от Камерун, а майка му, бивша хандбалистка - от Алжир. Брат му е също професионален футболист и играе за Ал-Насър (ОАЕ).

Започва да тренира футбол в школата на Бонди, където неговият баща е треньор. Година по-късно се премества в Клерфонтен. Големият му талант не остава незабелязан и преминава пробни периоди във Валенсия и Реал Мадрид, но до договор не се стига. През 2013-та година става част от академията на Монако.

На 29 август 2017 г. е привлечен в Пари Сен Жермен срещу сумата от 180 млн. евро, което го прави втория най-скъп играч в историята след Неймар. На 8 септември 2017 г. в дебютния си мач отбелязва гол за „парижани“ при победата над Метц с 5:1. 

Мбапе е европейски шампион с младежкия национален отбор до 19 години. На Европейското първенство отбелязва 5 гола, с което заема второ място в листата на голмайсторите.

Бърз като светкавица, вчера той игра футболната игра на живота си до момента, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Това всъщност бе едно от най-добрите представяния на тийнейджър на световно първенство по футбол. Мбапе вкара два гола за Франция срещу Аржентина по-рано и изведе Франция до четвъртфиналите. Предишният тийнейджър, вкарвал два пъти на световно първенство, бе 17-годишният бразилец Пеле... Това се случи по време на Световната купа през 1958 г. 

Съотборник на Мбапе го нарече "Mr. 37", защото е засечен да тича с топ скорост от 37 км/ч по време на мач - по-бързо от средната скорост на легендарния спринтьор Юсейн Болт на отсечки от 100 метра. 

Известният френски нападател и негов колега Антоан Гризман е сред хората, коментирали неговия талант. "Както всички вас, и аз го видях и си помислих "По дяволите какъв играч!", каза той. 

По отношение на принадлежността му към националния отбор на Франция, селекционерът Дидие Дешан коментира факта, че футболното чудо има правилния паспорт с думите "Много съм щастлив, че той е французин". 

Мбапе играе за футболен клуб в родната си Франция за разлика от много други широко известни футболисти, участващи в Световното първенство, които докато не ритат за националния си отбор са играчи на английската висша лига или испанското първенство. След като създава своя пробив в отбора на Монако на 16 г., се предполагаше, че следващата му стъпка ще бъде "Барселона" или "Реал Мадрид", но тъй като тези футболни сили бяха вече изградени около своите неотменими звезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо, те бяха вече запълнени. Така че Мбапе миналото лято се присъедини към ПСЖ, който от своя страна използва богатствата на катарския суверен фонд, за да го привлече като "най-скъпият тийнейджър във футболната история". Клубът похарчи за него над 200 млн. долара за трансфер.  

Мбапе по този начин стана "чист продукт" на епохата Меси-Роналдо, в която трансферните суми за футболистите скочиха до невиждани нива, в десетилетие, при което капацитетът за проучване на желани футболисти се разширяваше и обхватът му стана истински планетарен.

А детската стая на Мбапе до голяма степен е приличала на... храм за поклон на Роналдо. 

И така Мбапе достига до днешния си успех, описван добре от френския му колега Юго Лорис с думите: "Когато той има пространство, до голяма степен е неудържим".  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ