Манчестър Юнайтед чака "стопани" от Изтока?

Манчестър Юнайтед чака стопани от Изтока?

Манчестър Юнайтед чака "стопани" от Изтока?

Катарски инвеститори са готови да купят един от най-известните футболни клубове в света, съобщи Daily Mail. Съвсем скоро група катарски инвеститори ще отправят официална оферта за закупуване на 100% дял в клуба от английската Висша лига (EPL) Манчестър Юнайтед. Според Daily Mail, предложението ще бъде толкова сериозно, че просто ще „отвее" конкурентните опции. 

Припомняме, че настоящият собственик на Манчестър Юнайтед, семейство Глейзър, търси купувачи от миналата есен. Американците поискаха фантастична за този пазар сума от £6 милиарда ($7,26 милиарда). Сложената на масата за преговори оферта е двойно по-висока от  капитализацията на клуба, която е $3,5 млрд.

Досега никой друг професионален спортен клуб в историята не е бил оценяван толкова скъпо. В момента рекордът се държи от Финикс Сънс от Националната баскетболна асоциация. В края на миналата година шефът на ипотечната компания United Wholesale Mortgages Мат Ишбиа се съгласи да плати за него $4 млрд. Сделката беше приключена тази седмица. 

Мнозина смятат погрешно за най-скъпата сделка в историята на футбола продажбата на лондонския Челси. Той бе купен  миналата пролет от Тод Бюли от предишния собственик Роман Абрамович. Общите разходи на американския предприемач в перспектива са около £4,25 милиарда ($5,16 милиарда). Но от тази сума само £2,5 милиарда ($3 милиарда) са отишли ​​директно за закупуване на акции на Челси. Останалите средства са по поети от Бюли ангажименти да инвестира в развитието на клуба. Всъщност той просто ще похарчи пари за собствен проект.

Според Daily Mail катарските инвеститори се интересуват единствено от придобиването на 100% от акциите на клуба.
Вариантът за закупуване на дял от клуба не се разглежда. 

Те също така са готови да осигурят значителни средства за закупуване на нови играчи и да финансират реконструкцията (или по-нататъшно ново строителство) на стадиона в Манчестър. Проектът за стадиона се оценява на около £2 милиарда.

Също така се съобщава, че никой от инвеститорите няма да бъде официално свързан с Qatar Sports Investments (QSI), за който се твърди, че се контролира от катарските власти. Факт е, че QSI е собственик на Пари Сен Жермен, а правилата на Съюза на европейските футболни асоциации ограничават участието на отбори, контролирани от един собственик, в един турнир. И вероятността пътищата на Манчестър и парижани да се пресекат в европейски футболни турнири е много голяма.

Потенциалното предложение на катарските предприемачи вече има един много силен конкурент - ръководителят и основен собственик на INEOS Джим Ратклиф (един от най-богатите хора в Обединеното кралство, чието състояние се оценява на около 28,2 милиарда долара), който официално влезе битката за правото да купи Манчестър Юнайтед през януари. Трудно е обаче да се каже дали той разполага с достатъчно ресурси, за да се противопостави на кандидатурата на Катар. В крайна сметак опитът му да купи Челси се провали.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ