Медалите за следващата олимпиада може да бъдат направени от рециклирани смартфони

Медалите за следващата олимпиада може да бъдат направени от рециклирани смартфони

Медалите за следващата олимпиада може да бъдат направени от рециклирани смартфони

Японските власти планират да използват милионите изхвърлени смартфони като основна суровина за изработване на златните, сребърните и бронзовите медали, необходими за Олимпиадата в Токио през 2020 година, пишe списание Quartz.

Обикновено, домакините на олимпийски игри сключват договор с минни компании, които осигуряват необходимите метали, но от  Страната на изгряващото слънце вярват, че златото и среброто, което може да бъде извлечено от изхвърлената потребителска електроника, ще покрие нуждите за изработването на олимпийските медали.

Според доклад на Nikkei, изхвърлената електроника в Япония съдържа съответно 16% и 22% от световните запаси на злато и сребро. Тази „градска мина“ ще бъде повече от достатъчна за създаването на олимпийските отличия.

През 2009 година в Япония беше приет закон, който направи рециклирането на домакински електроуреди, сред които климатици, телевизори, компютри, перални машини, хладилници и мобилни телефони, задължително.  

През 2013 година, всеки японец е бил отговорен за 17.3 килограма отпадъци от електроника. Около 556 тона електронни отпадъци са събрани и обработени в страната, като това число отговаря само на 24% от всичките електронни отпадъци, генерирани през тази година.

Част от олимпийските медали на тазгодишните игри в Рио също бяха направени от рециклирани отпадъчни материали. Около 30% от среброто, използвано за направата на златните и сребърните отличия е дошло от изхвърлени огледала и рентгенови снимки. Бронзовите медали пък бяха направени от медни отпадъци останали от Бразилския монетен двор, а  техните връзки от рециклирана пластмаса. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ