Токио въвежда извънредно положение дни преди старта на Олимпиадата

Токио въвежда извънредно положение дни преди старта на Олимпиадата

Токио въвежда извънредно положение дни преди старта на Олимпиадата

Организаторите на Олимпийските игри са на път да забранят присъствието на публика по време на форума, след като днес японското правителство обяви извънредно положение в Токио, което влиза в сила от понеделник и ще остане най-малко до 22 август.

Целта е да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, за да не се стигне до нова вълна от заболели. Днес премиерът Йошихиде Суга предупреди, че случаите в столицата растат, отчасти заради силно инфекциозния вариант „Делта“.

„Абсолютно трябва да избегнем това Токио да стане отново стартова точка на ново разпространение на инфекцията“, призова Суга по време на пресконференция, цитиран от „Ройтерс“.

Броят на заразените на дневна база в Токио може да достигне 1000 през юли и 2000 през август, което повишава риска от недостиг на болнични легла за нуждаещите се пациенти. Според „Гардиън“ в сряда градът е регистрирал 920 нови инфекции, което е с около 200 повече спрямо отчетените седмица по-рано в същия ден.

Извънредното положение започва на 12 юли, 11 дни преди откриването на Олимпиадата, и ще продължи до 22 август, два дена преди старта на Параолимпийските игри. Самите игри се откриват на 23 юли и се закриват на 8 август.

Това ще бъде четвъртото извънредно санитарно положение в Токио, отбелязва ДПА. То не е равносилно на строг локдаун с вечерни часове, както е в други страни. По време на японското извънредно санитарно положение хората са призовани да си стоят колкото се може повече у дома. Ресторантите и караоке баровете са отворени, но не могат да сервират алкохол. Те ще трябва да приключват работа по-рано от обичайното. Тези мерки целят да ограничат участието на японците в различни празненства по повод на Олимпийските игри, криещи риск от увеличаване на случаите на зараза, допълва Асошиейтед прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ