Почина футболната легенда Пеле

Почина футболната легенда Пеле

Почина футболната легенда Пеле

На 82-годишна възраст почина бразилската футболна легенда Пеле, предаде Би Би Си.

Пеле, чието име е Едсон Арантес до Нашименто, е единственият играч в историята, спечелил три пъти световната титла от футбол - 1958, 1962 и 1970 година. В 21-годшината си кариера Пеле бележи общо 1281 гола в 1363 срещи

През последните години Пеле страдаше от проблеми с бъбреците и простатата. Той претърпя операция за отстраняване на тумор на дебелото черво през септември 2021 г. в болница „Алберт Айнщайн“ в Сао Пауло. Пеле беше приет отново в болница в края на ноември 2022 г.  с отоци по цялото тяло и „декомпенсирана сърдечна недостатъчност“.

Дъщеря му Кели Нашименто информира феновете за състоянието на своя баща с редовни публикации в социалните медии от болницата.

Днес тя публикува снимка на семейството на футболната легенда до него в болницата, придружена с думите: „Всичко, което сме, е благодарение на теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир!“

Болницата потвърди, че Пеле е починал „поради отказ на множество органи в резултат от прогресията на рака на дебелото черво, свързан с предишното му клинично състояние“.

„Вдъхновение и любов белязаха пътуването на крал Пеле, който почина мирно днес. Любов, любов и любов, завинаги“, публикува  акаунтът на Пеле в Twitter

Бразилската футболна конфедерация заяви: „Пеле беше много повече от най-великия спортист на всички времена. Нашият крал на футбола беше най-великият изразител на победоносна Бразилия, който никога не се страхуваше, когато беше изправен пред трудности. Той обеща на баща си Световна купа и ни подари три“.

„Кралят ни даде нова Бразилия и ние сме толкова благодарни за неговото наследство. Благодарим ти, Пеле“, добавиха от конфедерацията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ