САЩ искат да изпратя официални лица на Зимната олимпиада въпреки дипломатическия бойкот

САЩ искат да изпратя официални лица на Зимната олимпиада въпреки дипломатическия бойкот

САЩ искат да изпратя официални лица на Зимната олимпиада въпреки дипломатическия бойкот

Служители на американската администрация са кандидатствали за визи като част от делегация на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г., въпреки че Вашингтон обяви, че ще предприеме дипломатически бойкот на игрите, предаде „Саут Чайна морнинг пост“.

Правителството на САЩ наскоро е подало до Китай заявление за тримесечни визи за 18 души, които да осигурят „подкрепа в сферата на сигурността“, става ясно от запознати източници.

В списъка от 18-те имена, 15 са представители на Държавния департамент, а един е служител на Пентагона, споделя източник. САЩ също така дадоха индикации, че могат да подадат заявления за още 40 служители през следващите месеци.

Вашингтон обяви дипломатически бойкот Зимната олимпиада в Пекин в началото на този месец, като примера му бе последван основно от останалите англоезични страни, включително Австралия, Великобритания и Канада.

Не е ясно дали Китай ще издаде визи на американските служители, но човек, запознат със ситуацията, каза, че двете правителства имат много различни дефиниции за дипломатически бойкот.

Пекин смята изпращането на 18 души от администрацията на САЩ като противоречащо на бойкота действие, докато Вашингтон посочва, че тези хора няма да присъстват на Зимните олимпийски игри в капацитет на „официални представители“, а по-скоро ще бъдат там с цел предоставяне на медицинска помощ и подкрепа в сферата на сигурността.

На 6 декември неговата администрация на Джо Байдън обяви, че няма да изпрати официална американска делегация на Игрите в Пекин, обвинявайки Китай в репресии срещу уйгурското малцинство в провинция Синдзян.

Наскоро САЩ отново изостриха напрежението, след като в четвъртък Байдън подписа закон, с който забранява вноса на стоки от Сидзян, ако не може да бъде доказано, че те не са създадени с принудителен труд.

Говорител на Държавния департамент на САЩ е заявил пред „Саут Чайна морнинг пост“, че САЩ няма да имат официално представителство на Игрите.

„Президентът ясно изрази възгледите си за ситуацията с човешките права в Китай. Пекин продължава да извършва геноцид и престъпления срещу човечеството в Синцзян“, каза говорителят. „Няма да имаме дипломатическо или официално представителство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ