САЩ обявиха бойкот на Олимпийските игри в Пекин

САЩ обявиха бойкот на Олимпийските игри в Пекин

САЩ обявиха бойкот на Олимпийските игри в Пекин

САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпийските игри в китайската столица Пекин, които започват в началото на 2022 година.

Белият дом съобщи, че няма да изпрати официална делегация на спортния форум заради опасенията си, свързани с правата на човека в Китай, предаде „Би Би Си“.

Американските спортисти могат да участват и ще имат пълната подкрепа на правителството въпреки обявения протест. Китай обаче по-рано заяви, че ще предприеме „решителни контрамерки“ при подобни ситуации.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза миналия месец, че обмисля дипломатически бойкот. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки потвърди за него и допълни, че администрацията няма да допринесе за „фанфарите“ на Олимпиадата.

„Дипломатическото или официалното представителство на САЩ би третирало тези игри като обичаен бизнес в лицето на потресаващите нарушения на правата на човека от КНР (Китайската народна република) и зверствата в Синдзян“, обяви Псаки.

След съобщението от посолството на Китай във Вашингтон заявиха, че бойкотът е „сериозно изкривяване на духа на Олимпийската харта“.

„Никой няма да се интересува дали тези хора ще дойде, или не и няма никакво влияние върху Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.“, съобщиха още от учреждението за „Ройтерс“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ