Съдът реши: Ще има извънреден конгрес на БФС през октомври

Съдът реши: Ще има извънреден конгрес на БФС през октомври

Съдът реши: Ще има извънреден конгрес на БФС през октомври

Софийски градски съд официално насрочи конгрес на БФС за 12 октомври. Решението е на база искане на минимум 1/3 от клубовете в България, които се подписаха под инициираната от екипа на кандидат президента Димитър Бербатов подписка за свикването на извънреден конгрес, предаде БНР. Искането бе внесено в съда от адвокатско дружество „Динова, Русев и съдружници“, което движи делата на екипа на Димитър Бербатов и е пълномощник на 189 футболни клуба, които са поискали извънреден конгрес.

Според решението на съда Конгресът трябва да се проведе на 12 октомври от 10:00 часа в зала 1 на НДК, а решението е окончателно и не може да бъде обжалвано. По този начин стана ясно, че искането на Бербатов и неговия екип за извънреден Конгрес е напълно основателно, въпреки че футболната централа отказа свикването му преди време и по този начин погази собствения си устав.

Това искане бе отхвърлено преди няколко седмици на заседание на Изпълнителния комитет на БФС. Тогава БФС насрочи редовен конгрес през 2022 г. Агенцията по вписванията обаче отказа да впише тези решения на Изпълкома, тъй като откри, че заседанието е било свикано в нарушение на изискванията на Указа на БСФ.

"Съдът реши, както очаквахме, че конгрес трябва да бъде свикан. Това е окончателното решение, не може да бъде обжалвано. Следователно БФС трябва да свика конгрес. Датата е 12 октомври. Информирали сме УЕФА и ФИФА за това решение. Ако БФС откаже да го организира, ще го организираме ние. Надявам се УЕФА да изпрати делегати на Конгреса. Изпълкомът е днес в 14 часа. Незнайно защо медиите не са запознати с това нещо“, сподели Бербатов пред bTV.

Както е известно, от БФС отхвърлиха подписката, инициирана от Димитър Бербатов за свикване на извънреден конгрес на 21 септември. Вместо това БФС взе решение за провеждане на редовен такъв на 18 март 2022 г. Агенцията по вписванията обаче отказа на БФС да признае решенията за легитимни, тъй като те са били взети след няколко нарушения на Устава на БФС.

„Няма значение, ние ще вземем решенията отново и конгрес на 18 март ще има. Ще жалим, докато решението не бъде одобрено“, добави Михайлов днес.

Припомняме, че Борислав Михайлов наскоро бе отново вписан в Търговския регистър като президент на БФС. Това стана след като той оттегли своята оставка, подадена през 2019 г. след загубата от Англия в София с 0:6, скандал на расистка основа по трибуните на въпросния мач и призив от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Окончателното решение по повторното вписване на Михайлов е на Софийския апелативен съд, тъй като първоначално Агенцията по вписванията отказа да одобри акта на оттегляне на оставка. До БФС дори бе изпратено писмо от ФИФА и УЕФА, в което се питаше по каква предварително разписана процедура по точно става оттеглянето на оставката. Оттеглянето на оставката му стана в деня след като Димитър Бербатов в екип с Мартин Петров, Стилян Петров и бизнесмена Петър Величков обявиха, че ще работят за свикване на извънреден конгрес и избиране на ново ръководство на БФС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ