Северна и Южна Корея ще участват под общ флаг на Азиатските игри

Северна и Южна Корея ще участват под общ флаг на Азиатските игри

Северна и Южна Корея ще участват под общ флаг на Азиатските игри

Северна и Южна Корея се договориха да излязат под обща флаг и да съставят общи отбори,  които да ги представят на следващите Азиатски игри, предаде Ройтерс, цитирайки съвместно изявление на двете страни.

Двете Кореи се споразумяха и за нов кръг от преговори в граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, както и за организирането на серия от баскетболни срещи в севернокорейската столица Пхенян от 3 до 6 юли, с което да отбележат годишнината от подписаното през 4 юли 1972 г. първо съвместно заявление между Севера и Юга, изразяващо намерението на двете страни да се обединят.

Новото споразумение между Южна Корея и Корейската народнодемократична република(КНДР) идва след поредица от преговори за помирение на Корейския полуостров, след които бе открита „гореща линия“ между Пхенян и Сеул и бе прието възобновяването на програмата за събиране на семействата, разделени от Корейската война в периода 1950-1953г.

„Споделяме мнението, че именно спортът стои в основата на затоплянето на отношенията и подновеното сътрудничество  между двете Кореи“, заявиха от южнокорейския олимпийски комитет.

Спортистите от двете страни ще излязат под общ флаг с надпис „Корея“ на церемониите по откриването и закриването на Азиатските игри, както направиха на зимната олимпиада в Южна Корея през февруари.

Следващите азиатски игри ще се проведат в Индонезия от средата на август до началото на септември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ