Северна Корея ще изпрати отбор на Олимпиадата в Пьонгчан

Северна Корея ще изпрати отбор на Олимпиадата в Пьонгчан

Северна Корея ще изпрати делегация на предстоящите през февруари Зимни олимпийски игри в Пьонгчан, Южна Корея. Това заявиха официални лица на Южна Корея, цитирани от Би Би Си. 

Пробивът в отношенията между двете идва след като страните се срещнаха за първите си официални преговори на високо равнище от над 2 години насам. 

Делегацията на КНДР в Пьонгчан за спортната Олимпиада ще включва спортисти, държавни представители, поддръжници, наблюдатели, отбор за таекуондо демонстрация и журналисти. 

Южна Корея е предложила да бъдат организирани и срещи на членове на семейства, разделени при конфликта между двете след Корейската война. Също така страната е предложила спортистите от двете да вървят заедно в марша по време на церемонията за откриване на Олимпиадата, както е било на Зимните олимпийски игри през 2006 г. Страната иска да бъдат възобновени и преговорите за военните проблеми и ядрената програма на КНДР. Тя посочва, че обмисля временно да вдигне някои от санкциите над Северна Корея в координация с ООН, за да подпомогне участието на Севера в Олимпиадата. 

Отговорът на Северна Корея на предложенията все още не е известен. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ