Суперзвездата Майкъл Фелпс изпадал в депресия след всяка победа

Суперзвездата Майкъл Фелпс изпадал в депресия след всяка победа

Суперзвездата Майкъл Фелпс изпадал в депресия след всяка победа

Суперзвездата на плуването Майкъл Фелпс е мислел за самоубийство след Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Фелпс се оттегли от спорта след игрите в Рио, на които взе 5 олимпийски титли и оттогава няколко пъти говори за психологическите проблеми през кариерата си.   

На пресконференция в Чикаго за психичното здраве, той разказа, че черните мисли са го връхлитали след всяко състезание, но най-тежко е било след всяка олимпиада: следвали „периоди на тежка депресия“.

Американският шампион стигнал дъното след Лондон, откъдето си тръгна с 4 олимпийски титли и  2 сребърни медала. „Не исках да плувам повече, ни исках дори да живея (…) Мислех даже за самоубийство“, признава Фелпс, цитиран от „Фигаро“.

Той напусна спорта през същата 2012, преди да се върне две години по-късно. Никога не съм се чувствал толкова зле, стоях затворен в стаята си по 3-5 дни, без да ям, почти без да спя, без желание за живот, изповядва шампионът, притежател на 23 олимпийски титли.

Първите симптоми на кризата се появили рано в кариерата на 32-годишния вече Майкъл Фелпс. Черните мисли започнали от Олимпиадата в Атина през 2004 г., когато е само 19-годишен и печели първите си 6 титли. 4 години по-късно, след като бие рекорда на сънародника си Марк Спитц, спечелвайки 8 титли на игрите Пекин, търси спасение в алкохола. Една негова снимка от този период, на която пуши лула с канабис, обиколи света. “Това беше опит за бягство от проблемите, които трябваше да разреша“, казва сега младият баща, чиято съпруга е бивша Мис Калифорния. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ