Въвеждат репешажи в леката атлетика

Въвеждат репешажи в леката атлетика

Въвеждат репешажи в леката атлетика

Световната атлетика обяви, че ще бъдат въведени репешажи в индивидуалните бягания от 200 до 1500 метра на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Те ще се провеждат след квалификациите и ще дават по-голям шанс за класиране напред на бегачите, които не са успели да преминат този етап по една или друга причина. От световната централа добавиха, че са взаимствали идеята от други спортове като борбата и таекуондото, предава БНР.

Нововъведението ще бъде в сила и за хърделистките дисциплини, включително и за 110 метра с препятствия за мъже и 100 метра с препятствия за жени, но няма да се отнася за чистия спринт на 100 метра. Причината е, че в тази дисциплина има и предварителни серии преди квалификациите.

"В новия репешажен формат атлетите, които не успяват да се класират по място в сериите, ще получат втори шанс да попаднат на полуфиналите чрез репешажи. Това ще премахне стария формат, при който напред продължаваха и най-добрите времена, които не са на челните места в сериите си", обясниха от Световната атлетика.

Президентът на организацията Себастиан Коу каза, че промяната е съгласувана както с атлетите, така и с телевизиите.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ