Жена застава за първи път начело на футбола в Англия

Жена застава за първи път начело на футбола в Англия

Жена застава за първи път начело на футбола в Англия

Футболната асоциация на Англия (ФА) обяви новият си председател - Деби Хюит, първата жена на този пост от създаването на организацията през 1863 г., предаде Гардиан. ФА е най-старата футболна асоциация в света и управлява основните турнири по професионален и аматьорски футбол в Англия. Асоциацията се ръководи от президент, който по традиция е част от кралското семейство, председател, който е отговорен за спазването на цялостната политика и от главен изпълнителен директор, който се грижи за оперативните задачи.

Хюит се очаква да заеме поста си през януари 2022 г. Решението трябва да бъде потвърдено идния месец.

Деби Хюит има богат опит в  управляването на различни бизнеси –  в момента тя е председател на Visa за Европа, както и на марката за дрехи White Stuff и финансовата група BGL. Тя е работила шест  години в компания, управляваща   верига ресторанти.

Хюит наследява на поста  от Питър Макормик, който бе избран за временен председател. Това стана след като миналата година неговият предшественик Грег Кларк бе принуден да напусне, след като направи расистки коментар по време на изслушване пред парламентарна комисия.  

Назначението на Хюит следва линията за приобщаване на жените на ръководни позиции в английския футбол, като подобни намерения обяви и Висшата лига през миналата година. Още от 2018 г. ФА съобщи за подобен план.

"Последните месеци показаха, че това е важен момент за английския футбол. Всички ще работим, за да осигурим на работещите в него дългосрочна сигурност", каза Хюит в обръщение.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ