Лесна и бърза, здравословна и вкусна – най-търсената храна днес
Избор на растителни заместители на месото е една от промените в хранителните навици на потребителите, която трайно ще се запази, казва д-р Ангелина Недялкова, ендокринолог и диетолог, консултант към фондация „За Храната"
- Какви са новите тенденции в храненето, кои от тях бяха повлияни от начина на живот по време на пандемията?
- Както във всичко друго, пандемията оказа съществено влияние и на храненето. Оформиха се две тенденции: 1) повече хора започнаха да приготвят храната си вкъщи; 2) отделянето на твърде много време за готвене по време на изолациите и локдауните ги насочи към търсене на лесна и бърза за приготвяне храна, която в същото време е вкусна и здравословна. Все още няма лечение за Covid-19, което даде тласък на още една промяна в ежедневните навици – превенцията, която включва балансирано и пълноценно хранене, освобождаване от излишните килограми и достатъчно физическа активност.
- Кои промени ще останат трайно в хранителните ни навици?
- Няколко съвременни течения в храненето ще продължават да се утвърждават и да набират все по-голяма популярност:
► Храни без добавена захар – например такива, които използват естествената сладост на плодовете.
►Ферментирали храни и напитки като мисо, темпе, кефир, камбуча.
►Избор на растителните заместители на месо.
►Включване на все повече растителни храни в обичайния режим на хранене.
►Търсене на устойчиви хранителни източници (растителни култури, месо, птици, риба и морски дарове).
►Органичното земеделие и търсенето на пресни фермерски продукти.
- Какви са предимствата на растителните протеини?
- Растителните храни съдържат фибри, които имат благоприятен ефект върху храносмилането и участват в превенцията на сърдечносъдовите заболявания. Здравословната и балансирана растителна диета се свързва с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и смърт от каквато и да е причина при хората на средна възраст.
Според Световния институт за ресурси, храните от растителен произход, изискват по-малко ресурси за производството им, отколкото храните от животински произход. Освен това растителните протеини и заместители на месото дават алтернатива на хората, които не ядат месо и животински продукти от етични съображения.
***
Рецепта за начинаещи
**********************
Вегетарианска тортила с йогурт сос и METRO Chef 100% Veggie – изцяло нова гама алтернативни на месото продукти от растителен произход
[[{"fid":"373905","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1677,"width":2828,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Необходими продукти:
1 бр. тортила питка
150 г Veggie гирос МЕТRO Chef
10 г червен лук, нарязан на полумесеци
5 г кисели краставички, нарязани на ситно
2–3 листа зелена салата
Начин на приготвяне:
1. Запечете тортилата питка до златисто в предварително загрят тиган с няколко капки слънчогледово олио.
2. Размразете Veggie гироса и го запечете в тигана на средна температура за 3–5 мин до златисто.
3. Сервирайте Veggie гироса, завит в тортила питката с маринованите зеленчуци и йогурт соса с риган, приготвен от: 150 г заквасена сметана, 50 г кисело мляко, 5 г сух риган, 10 г зехтин и сол на вкус (смесени и разбъркани до получаване на хомогенна смес).
По препоръка на Веселин Дойков, готвач в Метро Академия
Автор:Нина Панова. Текстът е от новия брой на сп. "Мениджър"
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.