15 души загинаха при антиправителствените протести в Никарагуа

15 души загинаха при антиправителствените протести в Никарагуа

15 души загинаха при антиправителствените протести в Никарагуа

Най-малко 15 души са били убити, а повече от 200 са били ранени вчера в Никарагуа по време на протестите срещу президента Даниел Ортега, съобщи днес полицията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очевидци разказват, че проправителствени въоръжени групи са открили огън срещу демонстрантите в сряда, когато в страната се честваше Денят на майката. Демонстрациите са били организирани в памет на децата, които са сред над 80-те загинали от началото на протестите в Никарагуа преди повече от месец. Повод за протестите стана подготвяна промяна в системата за социално осигуряване.

Кръвопролитията бяха заклеймени от Епископалната конференция на никарагуанската католическа църква като "организирана и системна агресия". Европейският парламент осъди "бруталните репресии" в Никарагуа и призова за изтегляне напред на президентските избори, предвидени за 2021 г. Камарата на частните предприемачи в Никарагуа също отправи отворено писмо до 72-годишния президент с настояване изборите да се състоят по-рано на дата, договорена между правителството и гражданските организации. В отговор на писмото на бизнеса Ортега каза пред свои поддръжници, че Никарагуа не е частна собственост.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ