30 години след обединението, населението на Източна Германия се стопи до равнището си от 1905 г.

30 години след обединението, населението на Източна Германия се стопи до равнището си от 1905 г.

Близо 30 години след обединението на Германия населението на бившите комунистически райони в източната й част е спаднало до най-ниското си равнище от 1905 г., показва ново изследване, цитирано от ДПА.

В същото време повече хора когато и да било живеят в Западна Германия, която след Втората световна война се развиваше по капиталистически модел и на практика прие Източна Германия в системата си след падането на Берлинската стена.

"Трайното въздействие на следвоенното разделение в Германия е нещо, което масовата общественост напълно подценява, дори и днес", каза авторът на изследването Феликс Рьозел от Института за икономически изследвания.

По оценка на изследването през 2019 г. в Източна Германия живеят 13,6 милиона души - колкото през 1905 г. Затова пък населението на Западна Германия е нараснало повече от двойно до 68 милиона души, спрямо 32,6 милиона души в началото на 20-и век, информира БТА.

"Въпреки че равнищата на доходите и на безработицата в източната и западната част постепенно се доближават едно до друго, числеността на населението на двете места все повече се разминава", каза Рьозел.

Разликата в числеността на населението идва от масовото преселване на източногерманци в западната част на страната след разделянето на Германия през 1949 г. и преди издигането на стената, която раздели ФРГ и ГДР през 1961 г.

В Западна Германия също така е имало по-голям наплив на мигранти през 60-те и началото на 70-те години на 20-и век, а същевременно голям брой хора са напуснали Източна Германия след падането на Берлинската стена и обединението, отбеляза Рьозел.

Преди разделянето на Германия през 1949 г. гъстотата на населението в източната и западната й част е била почти същата, се посочва в изследванет

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ