70% спад в продажбите на висококачествени напитки в Испания заради карантината

70% спад в продажбите на висококачествени напитки в Испания заради карантината

70% спад в продажбите на висококачествени напитки в Испания заради карантината

Карантината в Испания оказа влияние и върху продажбите на висококачествения алкохол. 70% от продажбите на тези спиртни напитки изобщо не са реализирани поради затварянето на барове и ресторанти. Това са седем от всеки 10 бутилки уиски, джин, ром, ликьори, ракии и други, което се равнява на 9 милиона литра срещу едва 172 000 литра, които са продадени в магазини и супермаркети, сочат данните на основната асоциация, която обединява производителите - Espirituosos España.

„В никакъв случай продажбите в супермаркетите на тези продукти не компенсират спада, който е резултат от затварянето на хотели и ресторанти“, казва Боско Торемоча, директор на Espirituosos Españа пред elmundo.es.

В Испания има повече от 300 000 барове и ресторанти, които са затворени след въвеждането на извънредното положение в средата на март.

Данните сочат, че увеличението на продажбите с 2% в супермаркети и магазини не компенсира спада им в баровете и ресторантите, където тези напитки се продават най-много. Този сектор живее преди всичко от туризма, като се има предвид, че консумацията на чаши или ликьори е свързана със социална среда и именно тук се правят 70% от оборота.

„Това са продукти, ясно свързани със социалното потребление. В храната има категории, които отбелязват двуцифрени спадове“, казва още Торемоча.

Аналогична е ситуацията и при бирата. Продажбите в супермаркетите са се увеличили, но по-голямо потребление вкъщи не компенсира спада на консумацията в баровете и ресторантите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ