9 ранени при стрелба на полицията в Хърватия по ван с мигранти

9 ранени при стрелба на полицията в Хърватия по ван с мигранти

9 ранени при стрелба на полицията в Хърватия по ван с мигранти

Девет души бяха ранени, след като полицията в Хърватия откри стрелба по ван, превозващ 29 мигранти, главно от Афганистан и Ирак, който се е опитал да премине през преграда след влизането си в ЕС от Босна, съобщиха от хърватската полиция, цитирана от Ройтерс.

Две деца са в тежко, но стабилно състояние, а останалите са по-леко ранени след инцидента, който е станал тази нощ близо до югоизточния град Задар.

Полицията е поставила преграда на пътя, за да спре вана, след като той е влязъл нелегално в страната. Шофьорът, за който се смята, че е от Босна, е обявен за издирване.

„Шофьорът не спря след няколко предупреждения. Накрая ванът премина през преградата на пътя и се насочи към полицаите. Полицейската реакция  беше оправдана. Те бяха принудени да открият огън, защото животът им бе в опасност“, разясни шефът на полицията Ранко Дразина.

Основният балкански маршрут, по който през 2015 г. преминаха над 1 млн. мигранти, за да влязат в ЕС, беше затворен през 2016 г. след споразумение между ЕС и Турция. Хиляди мигранти обаче влязоха в ЕС през нов маршрут, открит от контрабандисти, който преминава от Гърция през Албания, Черна гора, Сърбия и Босна към Хърватия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ