Ако гласуването за Brexit беше сега...

Ако гласуването за Brexit беше сега...

Ако гласуването за Brexit беше сега...

Ако се проведе наново референдум във Великобритания "За" или "Против" оставането в ЕС, 54% от имащите право на глас предпочитат страната им да остане част от съюза, докато 46% са на противоположното мнение - за сравнение, през миналата година те са били 54%. Този изненадващ резултат е част от проучване на европейските членове на световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл" за нагласите след Брекзита в 15 европейски страни, съобщи "Галъп интернешънъл България", цитирано от БТА.

Гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз на практика не е оказало почти никакво влияние върху  настроенията в повечето европейски държави, става ясно още от проучването. 

Цитираните в данните дялове са калкулирани на база на далите отговор "да" или "не", без далите отговор "не знам". Далите отговор "да" или "не" са и онези, за които с най-голяма вероятност може да се очаква, че биха гласували на референдум за оставане или напускане на ЕС. 

Делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които биха гласували страната им да напусне ЕС, е спаднал през последните 12 месеца. В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да излезе от съюза в сравнение с предходната година. 

 За разлика от тях във Финландия и Гърция се наблюдава известно увеличаване на желаещите за напускане на Евросъюза - във Финландия от 24% на 40%, и в Гърция - от 38% на 46%. В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега даже изглежда по-чувствителен - от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

 Ирландците и испанците (по 20% гласували в полза на напускане) са най-проевропейски ориентираните сред  включените в проучването страни. 
Сред проевропейските страни остава и България. Веднага след Брекзит (още през юли) "Галъп интернешънъл" зададе сходен въпрос и делът на искащите напускане беше 25% - срещу 75%, които са за оставане. Сега, в края на годината, тези дялове са съвсем сходни. В края на 2015 г. пък делът на искащите напускане беше 18%. Покачването от 18% на 26% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло структурата на мненията остава с очевиден превес на нагласите за оставане в ЕС. По-рано тази година "Галъп интернешънъл" публикува данни, според които доверието в ЕС у нас е в най-ниската си точка поне от влизането на България в съюза. Това обаче не променя факта, че като цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции. 
Донесе ли Брекзит оптимистични нагласи във Великобритания за бъдещето на страната, е друг, засегнат фокус в изследването. 48% от респондентите във Великобритания вярват, че страната им се движи в правилна посока (оценка, която през последните три години традиционно е била около 33%). Оптимистичните нагласи са най-разпространени в Ирландия (62%) и в Исландия (57%). 

Усещането в по-голямата част от европейските страни обаче е, че посоката, в която вървят, не е правилна. Най-добре личи това в Гърция (89% негативни отговори), Франция (82%) и Италия (79%).

Според изпълнителния директор на "ORB International" (основен партньор в изследването) Джони Хийлд през 2016 г. основните на ЕС са били разклатени. Откроява се категоричното мнение на много европейци, че страните им се движат в грешна посока и това създава благоприятна почва за десните популистки партии. 

"Българите продължават да са сред ентусиазираните спрямо ЕС страни в Европа. Дори сега, когато подкрепата за съюза изглежда разколебана, еврооптимизмът остава преобладаващ у нас", коментира изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ