Alibaba вече не е най-големият китайски онлайн търговец

Alibaba вече не е най-големият китайски онлайн търговец

Alibaba вече не е най-големият китайски онлайн търговец

Компанията за електронна търговия Alibaba на китайския милиардер Джак Ма вече не е най-голямото дружество за онлайн сделки в страната.

Това става само няколко месеца след като Джак Ма направи няколко критични изказвания срещу управляващата комунистическа партия в Китай. В последствие китайският предприемач изчезна от общественото пространство в продължение на два месеца, държавните регулатори спряха първичното публично предлагане на финансовото дружество на Джак Ма – Ant Group, а в последствие стартираха и разследване за злоупотреба с господстващо положение срещу Alibaba. От ноември до днес цената на акциите на Alibaba на борсата в Хонконг се понижи с над 20%.

Меджувременно създадената само преди 5 години компания за онлайн търговия Pinduoduo вече има повече активни потребители от Alibaba, предаде „Уол Стрийт Джърнал“. През 2020 г. платформата е имала 788 млн. активни купувачи, което е с 35% повече в сравнение с 2019 г. В същото време купувачите на сайта на Alibaba са били 779 млн. души.

През последното тримесечие на 2020 г. Pinduoduo е имала приходи от над 4 млрд. долара, което е ръст от 146% на годишна база. Голяма роля за успеха на компанията има промяната на потребителските навици по време на мерките срещу коронавируса, като този ръст позволи да създадем ново поколение успешни лидери в компанията, коментира изпълнитеният директор Колин Хуанг.

За последната една година пазарната капитализация на компанията на американската борса Nasdaq се повиши над 340% до 183 млрд. долара.

Изпълнителният директор и основател на Pinduoduo, 41-годишният Колин Хуанг, вчера окончателно финализира оттеглянето си поста. В писмо до акционерите на дружеството той пише, че желае да се фокусира над личните си интереси. Той води преговори с китайски университети за изграждането на изследователски лаборатории по биотехнологии. Хуанг обяви, че ще запази поне още три години акциите си в компанията, с които той е най-големият акционер в нея.

Pinduoduo е създадена през 20215 г. с финансовата подкрепа на китайската социална мрежа Tencent и фонда за рисков капитал Sequoia Capital China, a Хуанг преди това е работил като софтуерен инженер в Google.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ