Алиталия отменя 40% от полетите си в понеделник, превозвачът съкращава персонала с 20%

Алиталия отменя 40% от полетите си в понеделник, превозвачът съкращава персонала с 20%

Алиталия отменя 40% от полетите си в понеделник, превозвачът съкращава персонала с 20%

Италианският авиопревозвач Алиталия (Alitalia) е отменил 40 процента от полетите в разписанието си за понеделник (20 май) заради стачки, предаде Асошиейтед прес.

Авиокомпанията публикува списък с анулирани близо 200 полета, включително до Брюксел, Лондон и Франкфурт, посочва ДПА.

Министерството на транспорта потвърди протестните действия, засягащи всички италиански летища, на уеб сайта си, където помества списък с предстоящо спиране на работата в сектора.

Алиталия, цитирана от АП, уточни днес, че мерките се дължат на четиричасова стачка на авиодиспечерите и 24-часова стачка на синдикатите, работещи в транспортния сектор. Връзките, планирани за сутрешните и следобедни пикови часове, ще бъдат извършени по разписание, като ще се използват по-големи самолети за превоз на възможно най-много пътници по вътрешните и международни маршрути.

Междувременно синдикатите призоваха към по-широка мобилизация в знак на протест срещу съкращения, обявени като част мащабен план за преструктуриране на компанията и засилване на конкуренцията с нискотарифните авиопревозвачи при маршрутите с близки дестинации.

Планът за съживяване на превозвача предвижда 2437 съкращения от общо 12 000 служители, посочи пред Франс прес синдикален източник, обявявайки стачка на 5 април.

"Решихме единодушно да обявим стачка на 5 април", е заявил генералният секретар на синдиката Уилтраспорти (Uiltrasporti) Клаудио Тарлаци. Той определи представения от ръководството план като "абсолютно ненадежден".

Планира се да бъдат освободени 2037 служители от наземния персонал, а след време и 400 членове на летателния персонал, които в момента са на специални договори, гарантиращи им работата до края на 2017 година.

Освен това компанията иска да намали с 28 процента заплатите на пилотите на средни разстояния, с 22 процента на обслужващите средни и дълги полети и с 32 процента на стюардите и стюардесите.

От 2037 позиции, които ще бъдат закрити, 1338 са на безсрочни договори, 558 - на срочни, а 141 са в чужбина, посочва АФП.

Финансово затрудненият италиански превозвач прие в сряда нов стратегически план, който предвижда свиване на разходите с един милиард евро и вдигане на оборота с 30 процента до 2019 година чрез по-конкурентни оферти при късите и средните разстояния.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ