Меркел: Германия се справи с последствията от миграционната криза от 2015 г.

Меркел: Германия се справи с последствията от миграционната криза от 2015 г.

Берлин се е справил с последствията от миграционната криза от 2015 година. Това казва в интервю за Deutsche Welle изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел. 

В разгара на миграционната криза от 2015 г. Меркел каза фраза, която се превърна в култ: „Ние можем да се справим“. Редица политици и експерти обаче изразиха мнение, че Германия не е в състояние да „претопи“ такъв брой мигранти. „Но видяхме, че не всичко вървеше гладко“, добави тя, припомняйки „нещастните инциденти“, по-специално събитията от новогодишната нощ на 2016 г. в Кьолн, когато жени бяха атакувани предимно от мигранти.

„Но ние, разбира се, все още не сме се справили с премахването на причините, които карат хората да станат бежанци, все още не сме успели да осигурим единна система за убежище за мигрантите в Европа. Все още нямаме установен баланс между страните на произход и страните на местоназначение, все още имаме много да направим по отношение на помощта за развитие и законната миграция“, казва Меркел пред изданието, цитирано от Агенция „Фокус“.

Канцлерът призна, че ЕС в момента изпитва „натиск от мигранти от Беларус“. „Знаем, че трябва преди всичко да говорим със страните, от които летят самолетите до там“, смята тя. 

Миграционната криза и пандемията са „най-големите предизвикателства“ за Меркел като канцлер. „Едната е пристигането на много бежанци, което не бих искала да нарека криза, защото говорим за хора. Но както и да е, имаше натиск от бежанци от Сирия и други страни в региона. А сега има пандемия. Това са може би онези [кризи], в които беше ясно, че те засягат пряко хората, че имате работа с човешките съдби. Това беше най-голямото предизвикателство за мен“, посочва Меркел. 

„Винаги съм се опитвала да укрепвам международните организации, МВФ, Световната банка, Световната търговска организация и други“, каза Меркел и отбеляза, че само заедно могат да бъдат решени глобалните проблеми. 

Засягайки темата за миграцията, Меркел се спря на ситуацията в Либия, като припомни, че е била остро критикувана за това, че ФРГ се въздържа от участие в операцията на НАТО. „Но аз много, много се съмнявах, че това, което ще се случи след [Муамар] Кадафи, ще бъде по-добре. Сега стана ясно, че това е колосален проблем за световната общност. Сега съседните страни трябва да се оправят с това. Затова е важно да се възстанови държавността в Либия, да се гарантира, че Либия принадлежи на самите либийци, и в същото време да се постигне стабилизиране на страните от региона“, смята Меркел. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ