Асандж се отказал от предоставеното му от Еквадор убежище

Асандж се отказал от предоставеното му от Еквадор убежище

Асандж се отказал от предоставеното му от Еквадор убежище

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който от години живее в посолството на Еквадор в Лондон, се е отказал от предоставеното му от Кито убежище. Това става ясно от писмо, подписано от него през декември, с което се е запознала агенция Франс прес, предава БТА.

В писмото с дата 4 декември 2017 г. Асандж отказва предоставеното му убежище в рамките на правителствена стратегия, която не довела до нищо и целяла неговото назначаване за еквадорски дипломат във Великобритания, а след това и в Русия.

Писмото, подписано от 47-годишния австралиец и от испанския му адвокат Балтасар Гарсон, е било предаденото от министерството на вътрешните работи на Еквадор на еквадорската депутатка Паола Винтимиля, която разследва процеса на предоставяне на еквадорско гражданство на Асандж. Тя пък го е направила достояние за медиите.

Асандж се отказал от убежището броени дни преди Кито да му представи еквадорско гражданство на 12 декември, а после да се опита да го назначи на дипломатически пост, за да може той да продължи да живее в посолството в Лондон и дори да отиде на мисия в Москва.

Той се укри в посолството на Еквадор преди шест години, за да избегне екстрадиция в Швеция, където бе обвинен в изнасилване. Делото бе прекратено. Днес се страхува да излезе от посолството и да бъде арестуван и екстрадиран към САЩ, защото е разпространил чрез сайта си хиляди поверителни американски дипломатически документи.

Британското правосъдие има издадена заповед за арест на Асандж, защото той не е спазвал условията на освобождаване под гаранция по време на шведската съдебна процедура срещу него. 

Засега еквадорското министерство на външните работи отказва всякакъв коментар относно писмото, подписано от Асандж или относно неговия настоящ статут.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ