Австралия променя закони, за да накара Google и Facebook да плащат за новини

Австралия променя закони, за да накара Google и Facebook да плащат за новини

Австралия променя закони, за да накара Google и Facebook да плащат за новини

Австралийското правителство ще направи промени в проектозакони, принуждаващи Google и Facebook да плащат за новини, за да се регламентира ясно, че издателите ще получават еднократна такса за излъчването на съдържанието им вместо такава при всеки клик върху техен материал.

Властите описаха промените в законодателството като „изяснения и технически изменения“ след провелите се през изминалия уикенд разговори на министри с главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и Сундар Пичай, който оглавява Alphabet – компанията майка на Google, предаде „Асошиейтид прес“.

Консервативното правителство на Австралия се надява да приеме т.нар. Кодекс за сделките на новинарските медии преди края на настоящата парламентарна сесия на 25 февруари.

Опозиционната Лейбъристка партия се съгласи на среща с депутати във вторник, за да подкрепи закона, гарантирайки минаването му в Сената, където правителството няма мнозинство.

Google и Facebook, които имат дял от общо 81% от онлайн рекламата в Австралия, осъдиха законопроекта като неработещ. Целта на кодекса е да премахне доминиращите позиции на дигиталните гиганти.

От най-голямата търсачка в света вече заплашиха да се изтеглят от пазара в страната, ако кодексът бъде въведен, докато социалната мрежа на Зукърбърг съобщи, че може да блокира опцията на гражданите да споделят новини, ако платформата бъде принудена да си плаща за тях.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам