Австрия разхлабва covid-мерките на два етапа

Австрия разхлабва covid-мерките на два етапа

Австрия разхлабва covid-мерките на два етапа

След съвещание с ръководителите на провинциите и с Държавната служба за координация на кризата, предизвикана от COVID-19, австрийското правителство вчера съобщи какви ще са предстоящите мерки, които ще бъдат приложени в съответствие с covid-ситуацията в Австрия.

"На 5 март ще бъдат премахнати почти всички ограничителни мерки с изключение на тези в болничните заведения и домовете за възрастни хора", заяви федералният канцлер Карл Нехамер.

"Ще бъдат премахнати и "зелените сертификати" или изискването за отрицателен тест", допълни министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн. Той поясни, че нощните заведения ще подновят работа  без ограничения. 

Първите стъпки към премахване на ограниченията ще бъдат направени още на 19 февруари, когато навсякъде, където досега беше необходим "зелен сертификат", достъп ще имат и хората с отрицателен тест. До 5 март остава валиден и вечерният час, който е полунощ.

Разхлабват се и правилата за влизане в Австрия - от пристигащите се изисква "зелен сертификат" или валиден отрицателен тест. Изключение правят пристигащите от специално упоменатите райони с особено висока опасност от зараза с вирусни варианти.

Нееднократно бе подчертано, че пандемията не е приключила, че вирусът е много изменчив и затова желанието на правителството е в зависимост от ситуацията бързо да се взимат съответни мерки. "Внимателно и обмислено, но и настойчиво искаме отново да си възвърнем заедно свободата, която вирусът ни отне", заяви Нехамер и добави, че вирусът обаче остава част от живота ни. 

Затова маските от типа ФФП2 остават задължителни в магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, пощите, в обществения транспорт и в болничните заведения и домовете за отглеждане на възрастни и болни. В другите обществени места носенето на маски е препоръчително. По всяко време, когато това е необходимо, могат да бъдат наложени по-строги мерки, подчерта Мюкщайн. Той обяви, че лятото ще бъде използвано за имунизиране на все още неизмунизираните граждани, тъй като това е част от подготовката за есента.

Цифрите са обнадеждаващи, досега бустерна доза са получили 55 процента от населението, а две ваксини - 75 процента, но целта все още не е достигната, затова правителството е на мнение, че е необходимо да остане в действие законът за задължителна ваксинация. Законът, приет в началото на февруари, предвижда, ако ситуацията го позволи, да бъде замразявано временно действието му в зависимост от мнението на експертите за неговата целесъобразност. Австрийският парламент го прие с давност до края на януари 2024 година, предава БТА. 

Променя се и стратегията за безплатно тестване, тъй като досега Австрия е изразходвала 2,6 милиарда евро за тестване на населението и 360 милиона евро за ваксини, съобщи здравният министър. Затова  тестването на безсимптомните трикратно имунизирани граждани няма особен смисъл и решението  е до 31 март да се прилага безплатното тестване, но новият фокус да бъде насочен към изследване на отпадните води, за да се наблюдава степента на зараза след населението.

По мнение на специалистите е необходимо до есента ваксинираните да достигнат 90%, за да бъде посрещнат евентуален нов вариант на вируса. Вероятно от септември ще бъде въведена и четвърта ваксинация на населението.

Поради федералната структура на държавата, правителството определя  минимума от правила, които трябва да бъдат спазвани от всички провинции, като е допустимо всяка провинция да въведе на своята територия по-строги правила. Досега това беше политиката на столицата Виена, по мнение на политическите наблюдатели е възможно и сега във Виена да бъдат наложени по-строги правила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ