Байдън: Елиминирахме лидера на „Ислямска държава“

 Байдън: Елиминирахме лидера на „Ислямска държава“

Байдън: Елиминирахме лидера на „Ислямска държава“

Лидерът на джихадистката групировка „Ислямска държава“ е бил елиминиран при операция на американски специални части в Сирия тази нощ, обяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Би Би Си.

„Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжение сили, ние премахнахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши“, каза Байдън, като добави, че всички американци, участвали в операцията,  са се върнали невредими.

Според сирийски източници при операцията в селището Атме, което се намира близко до турската граница, са били убити 13 души, сред които шест деца и четири жени.

По първоначална информация около полунощ в района, който се намира на север от провинция Идлиб, са кацнали няколко американски хеликоптера. Преди хеликоптерите да си тръгнат се е чула стрелба.

Смята се, че това е била най-голямата операция на специалните сили на САЩ в северозападна Сирия, откакто предшественикът на Курайши - Абу Бакр ал Багдади бе убит от американски сили в неговото убежище, което се намира само на 16 километра от Атме, през октомври 2019 г.

Регионът е крепост на джихадистки групи и на подкрепяни от Турция бунтовнически фракции, които са яростни съперници на „Ислямска държава“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ