Байдън обяви нов план за борба с COVID-19

Байдън обяви нов план за борба с COVID-19

Президентът на САЩ Джо Байдън представи нов план за борба с разпространението на коронавируса в страната през зимата, който не включва вариант за локдаун, поне на ниво публична администрация. Речта на президента беше излъчена на уебсайта на Белия дом, предава БГНЕС. 

"Днес възнамерявам да обявя новия ни план за действие за борба с COVID-19 през зимата... Тя не включва възможността за shutdown (извънредно спиране на работата на федералните агенции) и блокиране на офисите", заяви американският президент.

Вместо това, подчерта Байдън, неговата администрация възнамерява да се съсредоточи върху разширяване на тестовете и ваксинацията на населението на САЩ срещу COVID-19.

Президентът на САЩ заяви, че новият му план за действие включва пет точки: увеличаване на достъпа на гражданите на САЩ до бустерни ваксини, откриване на центрове за "семейна" ваксинация, увеличаване на наличността на безплатни домашни тестове за коронавирус, увеличаване на броя на екипите за реакция при пандемия и активизиране на усилията за ваксинация в световен мащаб. Той призова частните компании в страната да осигурят платено време на служителите си, за да се ваксинират срещу коронавируса.

От Белия дом съобщиха, че САЩ удължават до 18 март срока на задължението за носене на маски в транспорта и въвеждат задължително тестване за коронавирус на всички пътници, пристигащи в страната в рамките на един ден преди отпътуване, на фона на разпространението на щама "Омикрон".

"Експертите твърдят, че броят на случаите на COVID-19 ще продължат да нарастват през следващите седмици и тази зима. Трябва да бъдем подготвени", каза Байдън, обявявайки новите мерки за борба с пандемията. Той добави, че досега в САЩ са установени два случая на по-заразния щам "Омикрон" и повтори, че това е повод за безпокойство, но не и за паника. "Ще се борим с този вариант с наука и бързина, а не с хаос и объркване", каза още той. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ