Байдън: Владимир Путин е достоен, умен и твърд противник

Байдън: Владимир Путин е достоен, умен и твърд противник

Байдън: Владимир Путин е достоен, умен и твърд противник

Два дни преди да се срещне с президента на Русия Владимир Путин американският президент Джо Байдън го определи като "достоен", "умен" и "твърд" противник, съобщават информационните агенции, цитирани от БТА.

На пресконференция след срещата на НАТО в Брюксел американският президент отговаря на въпроси във връзка с предстоящата му среща с Путин в Женева в сряда. Байдън не каза конкретно какво се надява да постигне на срещата, нито как ще прецени дали тя е успешна. Американският президент заяви, че ще посочи ясно на Путин кои са "червените линии" и ще обсъди с него сфери за потенциално сътрудничество.

"Ще дам ясно да се разбере, че има сфери, в които ние можем да си сътрудничим, ако той поиска", каза Байдън. "Ако той избере да не си сътрудничим и действа както преди във връзка с кибер сигурността и други сфери, ние ще отговорим подобаващо", заяви американският президент. Той каза, че не търси конфликт с Русия, но НАТО ще отговори, ако Москва продължи своите вредни действия. Байдън изрази надежда, че Путин ще прояви интерес "да промени възприятието, което светът има за него".

Американският президент избегна да отговори директно на въпроса дали продължава да смята Путин за убиец, отбелязва ТАСС.

Байдън каза още, че ако руският опозиционен лидер Алексей Навални, който се намира в затвор в Русия, умре, това ще бъде трагедия, която ще навреди на отношенията на Русия с останалата част на света и със САЩ.

"Смъртта на Навални би била друга индикация, че Русия има малко или никакво намерение да спазва основните човешки права, това би било трагедия и само ще навреди на отношенията с останалата част на света и с мен", каза на пресконференцията Джо Байдън.

Той посочи още, че Китай и Русия опитват да вбият клин в трансатлантическата солидарност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ