Бил Гейтс се застъпи за ядрената енергия

Бил Гейтс се застъпи за ядрената енергия

Бил Гейтс се застъпи за ядрената енергия

Основателят на технологичната корпорация Microsoft Бил Гейтс вярва, че ядрената енергия може да помогне в борбата срещу изменението на климата и че отдалечаването от нея ще усложни доставките на енергия. Той изрази това мнение в интервю за германския вестник Handelsblatt, цитирано от ТАСС.

„Изключването им [ядрените реактори] ще направи по-трудно осигуряването на надеждни електрозахранвания и изгодни цени [за енергийни ресурси]“, каза Гейтс. „Не трябва да изключваме никакво решение, докато не проверим точно цената и надеждността [на прехода към възобновяеми източници]“, посочва той.

„Необходимостта от електричество ще нарасне до небето, тъй като ние го използваме не само за нашите коли и отопление на домовете си и
ще трябва да възстановим много фабрики по нов начин“, казва основателят на Microsoft. Според него новите, по-безопасни ядрени реактори биха могли да помогнат за предотвратяване на климатична катастрофа.

В същото време Гейтс е скептичен към идеята за разширяване на строителството на газови електроцентрали. „Кредитите за нови електроцентрали се издават за 30 или 40 години, докато Германия се ангажира да стане климатично неутрална страна до 2045 г.“, припомни той, като отбеляза, че за постигането на тази цел ще е необходимо изкуствено да се съкрати жизненият цикъл нови електроцентрали.

„Природният газ не е истинска преходна технология“, казва Гейтс. В същото време той призна, че „светът все още ще има нужда от определени обеми газ, за ​​да намали до нула емисиите на вредни вещества в атмосферата“.

На фона на високите цени на енергията основателят на Microsoft предупреди и за опасностите от възникването на ново протестно движение по подобие на "Жълтите жилетки".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ