Колин Пауъл почина след усложнения от COVID-19

Колин Пауъл почина след усложнения от COVID-19

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина от усложнения след заразяване с COVID-19, съобщи семейството му във Facebook.

„Генерал Колин Л. Пауъл, бивш държавен секретар и председател на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ  почина тази сутрин на 84-годишна възраст“, се казва в съобщението.

„Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец“, пише семейството и добавя, че той е бил напълно ваксиниран.

Пауъл, който е син на имигранти от Ямайка, е първият чернокож държавен секретар на САЩ. Той заема поста от 2001 до 2005 г. по време на президентството на Джордж У. Буш.

Той има и дълга кариера в американската армия, която включва служба във Виетнам. Пауъл става първият чернокож съветник за националната сигурност в края на президентството на Роналд Рейган.

При Джордж Буш-стари става председател на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ – първият афроамериканец и най-младият мъж, заемал поста. Той изпълнява тази роля по време на войната в Персийския залив.

Като държавен секретар при Джордж У. Буш той се застъпва за войната в Ирак, като през 2003 г. уверява ООН, че Садам Хюсеин разполага биологически и химически оръжия за масово унищожение. След войната САЩ не успяват да открият доказателства за наличието на такива оръжия.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ