Близо 300 арестувани след сблъсъците с ултралеви в Париж на 1 май

Близо 300 арестувани след сблъсъците с ултралеви в Париж на 1 май

Близо 300 арестувани след сблъсъците с ултралеви в Париж на 1 май

Полицията е арестувала 283-ма души на първомайската манифестация в Париж, която бе съпроводена от насилие и вандализъм. 209 души остават в ареста, съобщи тази сутрин вътрешният министър Жерар Коломб. Префектът на парижката полиция от своя страна обяви друго число - 109 задържани.

Коломб съобщи, че около 1200 привърженици на крайнолявото движение Black blocs са се смесили с манифестантите – 20 000 според полицията, 50 000 според синдикатите -  и по-твърдата намеса на полицията е можела до доведе по повече ранени. Някои от маскираните носели знамена на бившия СССР. Стигна до сблъсъци, при които са ранени четирима полицаи. Полицията използва водни оръдия срещу ултрасите.

Полицията проверява идентичността на 500-600 души от радикалното анархистко движение, които ще бъдат издирени и предадени на съда. По думите на Коломб за следващите масови демонстрации полицейската охрана ще бъде засилена.

Кои са  „Черният блок“

Много мобилни, „Черен блок“ са леви ултрарадикали, участвали в епизодите на насилие на всички антиглобалистки прояви от 1980-те години насам. Групировката произхожда от ляво радикално движение в Германия, създадено през 1980-те, което се е разпространило и в други европейски страни. Името им идва от черните им дрехи. Анархистите понякога се появяват с бели маски от филма „В като вендета“.

В редиците им е трудно да се проникне, не признават йерархията, действат спонтанно, имат желязна организация. Благодарение на социалните мрежи и на интернет успяват да останат анонимни. Специалист от френската дирекция по вътрешна сигурност отбелязва пред „Фигаро“, че най-подозрителните сред тях общуват чрез криптирани съобщения, подпомогнати от компютърни спецове, които им осигуряват фантомни IP адреси.

В интернет си обменят указания как да се държат при залавяне от полицията или претърсване.

„Фигаро“ цитира тяхна стратегия от 2009 г., която гласи: „Вземи кърпа или нещо друго, с което да скриеш лицето си; не използвай мобилен телефон, в който има контакти; не забравяй, че цивилните ченгета са много, не говори никога на улицата за твоите действия и избягвай да назоваваш имена; напиши на ръката си номера на нашия адвокат; снимай нараняванията си, запази дрехите, оцапани с кръв, не казвай никакви факти“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ