Бордът на МВФ се събра извънредно заради обвиненията срещу Кристалина Георгиева

Бордът на МВФ се събра извънредно заради обвиненията срещу Кристалина Георгиева

Бордът на МВФ се събра извънредно заради обвиненията срещу Кристалина Георгиева

Изпълнителният съвет на МВФ е заседавал извънредно вчера, за да обсъди доклада, подготвен за Световната банка, в който се твърди, че настоящият шеф на Фонда Кристалина Георгиева е оказвала натиск да бъдат променени данните в ежегодния рейтинг Dоіng Вuѕіnеѕѕ в полза на придвижването на Китай на по-горни позиции в класацията, докато е главен изпълнителен директор на банката, съобщи Ройтерс. 

Бордът на МВФ е обсъдил досегашните дискусии на Комитета по етика, разменени са били предварителни мнения по доклада и по изявлението на изпълнителния директор в отговор на твърденията в него, съобщи говорител на институцията. Взето е решение да има нова среща скоро за последващи дискусии, уточни той, но не посочи конкретна дата.

"Бордът подчерта „значението, което придава на провеждането на задълбочен, обективен и навременен преглед и се съгласи да се срещнем отново скоро за по -нататъшно обсъждане“, каза говорителят.

В края на миналата седмица Кристалина Георгиева отрече обвиненията, че е оказвала натиск върху служителите на Световната банка да променят данните при изготвянето на  доклада по класацията Doing Business 2018 като осигурят по-предни позиции на Китай - от 87-о на 75-о място. 

"Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху персонала да манипулира данни", каза Георгиева пред служителите на МВФ, според запис от срещата, предоставен на Ройтерс.

Докладът от разследването, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale по искане на Комисията по етика на Световната банка, установи, че Георгиева и други висши служители на Световната банка са упражнявали „неоправдан натиск“ върху персонала, за да бъде повишено класирането на Китай по отношение на бизнес климата в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ