Борис Джонсън иска мост между Великобритания и Франция

Борис Джонсън иска мост между Великобритания и Франция

Борис Джонсън иска мост между Великобритания и Франция

Британският външен министър Борис Джонсън, който бе водеща фигура в кампанията за напускане на ЕС преди референдума от 2016 г., разкри идеята си за изграждане на 35-километров мост над Ламанша по време на посещението на от френския президент Емануел Макрон във Великобритания, предаде “Дейли Телеграф“, цитиран от агенция “Ройтерс“.

Известният поддръжник на Брекзит е споделил идеята си с Макрон, който според британското издание е реагирал позитивно на предложението и се е съгласил, че между двете страни трябва да се изградят нови транспортни връзки.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер обаче не посрещна идеята толкова радушно.

“Всички идеи заслужават да бъдат взети под внимание, дори най-невероятните“, заяви Льо Мер, като допълни, че тунелът под Ламанша и в момента свързва втората и третата по големина икономики в Европа.

“Имаме големи европейски инфраструктурни проекти, които изискват сериозно финансиране. Нека завършим нещата, които сме започнали, преди да мислим за нови.“, добави министъра пред радио „Европа 1“.

“Икономическият ни успех зависи от добрата инфраструктура и добрите връзки. Защо тунелът под Ламанша да не е само първата стъпка в тази посока?“, написа Джонсън в Twitter.

От "Дейли Телеграф“ отбелязват, че Джонсън е споделил пред свои колеги, че 35-километровият мост може да бъде финансиран от частни компании и че това ще увеличи търговията и туризма към страната след Брекзит.

"Технологиите постоянно се развиват, а и по света има далеч по-дълги мостове", е заявил Джонсън пред свои приближени.

Липсата на допълнителна информация около плана на Джонсън означава, че към момента не е ясно как подобен мост би се отразил на работата на един от най-натоварените търговски коридори в света.

“Изграждането на мост с дължина 35 километра над Ламанша ще представи много предизвикателства, особено като се имат предвид, че най-големите кораби, който в момента прекосяват канала, достигат до 60 метра над морското равнище в най-високата си точка“, заяви Гай Платън, главен изпълнителен директор на UK Chamber of Shipping.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ