Борисов и Ердоган заедно днес откриват църквата "Св. Стефан" в Истанбул

Борисов и Ердоган заедно днес откриват църквата Св. Стефан в Истанбул

Борисов и Ердоган заедно днес откриват църквата "Св. Стефан" в Истанбул

Българският премер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган заедно ще открият днес възстановената Желязна църква в Истанбул, Турция. 

Православният български храм "Св. Стефан" бе подложен на цялостна реставрация, продължила 7 години.

Днес в него ще бъде обслужен молебен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от Вселенския патриарх Вартоломей. Наред с тях в церемонията ще участват свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, а също и свещеникът на двете български църкви в Одрин Александър Чъкърък. На събитието са поканени още външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, земеделският министър Румен Порожанов, главният мюфтия у нас Мустафа Хаджи, високопоставени представители на Истанбулската голяма община и други официални лица и гости от българската църковна община в Истанбул. 

"Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи", каза Българският патриарх Неофит преди откриването храма „Св. Стефан“, цитиран от "Фокус“. 

Желязната църква е осветена през 1898 г. от Екзарх Йосиф. Уникалната метална постройка е проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур. Църквата е изградена от готови железни елементи, направени в Австрия и пренесени до Истанбул с влак, за да бъдат сглобени на място. Тежали са над 500 т. 

През 2011 г. църквата затваря врати поради тежка корозия на елементите. Започва цялостна реставрация на храма, за която са предоставени 15 млн. турски лири от турската държава и още 1 млн. турски лири, отпуснати от България. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ