Бойкот на руската водка по света

Бойкот на руската водка по света

Най-популярната експортна руска стока изчезва от магазините в Европа, САЩ и Австралия. Бойкотът е в знак на протест срещу инвазията на Владимир Путин в Украйна. Финландия, Швеция и Астралия и някои щати в САЩ вече спряха продажбите на руска водка в търговската мрежа.

Държавните компании, които отговарят за продажбата на дребно на алкохолни напитки във Финландия и Швеция, обявиха снощи, че са изтеглили всички руски напитки от магазините, съобщи Франс прес.

Финландското дружество "Алко" (Alko) е спрял и от онлайн продажби руския алкохол, заради „шокиращата” ситуация в Украйна, уточни говорителката Ану Коскинен. Компанията предлага над 11 000 стоки, трийсетина от които руски. Мярката е символична, тъй като се отнася до 0,1 на сто от оборота на "Алко", но е взета в знак на солидарност, както това по-рано направи ритейл  веригата "Ес" (S) – тя изтегли от продажба около 50 продукта.

В съседна Швеция веригата за алкохолни напитки "Системболагет" (Systembolaget) взе същото решение. Държавната компания реши незабавно и безсрочно да изтегли и да отмени презентации на руски продукти.

Украинската диаспора в Австралия принуди най-голямата верига за продажба на алкохол "Индевър груп" (Endeavour group) да спре продажбата на руска водка в своите магазини, в това число и през доставка от разстояние.

Вълната от бойкот бе подета от някои американски щати още през уикенда. В Ню Хемпшир, където алкохолът и виното се продават в държавни магазини, губернаторът-републиканец Крис Сунуну обяви в премахването на „произведени в Русия и с руска марка спиртни напитки от нашите магазини за алкохол и вино до друго нареждане“. В Охайо, където държавата сключва договори с частни фирми за търговия с алкохол, губернаторът Майк Деуайн, също републиканец, спря търговията на водка Russian Standard.

Л. Луиз Лукас, демократ в Сената на щата Вирджиния, призовава за „премахване на цялата руска водка и всякакви други руски продукти“ от близо 400-те държавни магазина на щата.  А сенатор Том Котън, републиканец от Арканзас, написа в Туитър : „Изхвърлете цялата руска водка и заедно с амунициите и ракетите изпратете празните бутилки в Украйна, за да ги използвате за коктейли Молотов”.

Бордът за контрол на алкохола в Онтарио, най-населената провинция на Канада, също обеща, че ще премахне „всички продукти, произведени в Русия“ от своите над 600 магазина. Подобна мярка предприеха и в провинциите Манитоба и Нюфаундленд, предаде Ройтерс .

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ